2022. augusztus 12., Klára
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Az elcsendesült világban jobban mérhetők a Föld természetes rezgései

A koronavírus-járvány miatt bevezetett intézkedések a mindennapi nyüzsgést és zsúfoltságot igyekeznek visszaszorítani. A szeizmográfusok most ritka mérési lehetőségekkel szembesülnek a „globális csendben”.

Az emberek mindennapi tevékenységeik során rengeteg zajt keltenek. A földrengések mérésére használt, világszerte megtalálható szeizmométerek folyamatosan figyelik a földfelszín minden rezdülését.

Thomas Lecocq, a Belga Királyi Obszervatórium geológusa brüsszeli otthona körül végzett szeizmikus méréseket. Az adatokat és grafikonokat megosztotta a Twitteren, amely világszerte felkeltette a tudósok figyelmét. Számos helyen (Svájc, Spanyolország, Olaszország, az Egyesült Királyság, Kína, Nepál, az Egyesült Államok, Új-Zéland stb.) készültek sorra a hasonló mérések. Lecocq elmondta:

a jelenség példátlan lehet, és ez az első alkalom, hogy egy ilyen dolog (a zajcsökkenés) globális szinten történt.

Noha határozottan kimutatható az emberi aktivitás visszaesése, a szeizmikus változás nagysága számos más tényezőtől függ, például a népsűrűségtől, közeli ipari tevékenységtől vagy attól, hogy városon belül hol helyezik el a műszert. A COVID-19 megjelenése óta

Brüsszelben 30-50 százalékkal alacsonyabb a szeizmikus aktivitás az átlaghoz képest, hasonlóan a karácsony ideje alatti „lecsendesedéshez”.

Nepál egyes városaiban 80 százalékos a csökkenés.

Forrás: National Geographic

Celeste Labedz a Kaliforniai Technológiai Intézet doktorandusza szerint a puszta kíváncsiságból indult mérések más szempontból is értékesnek bizonyulhatnak.

Alacsonyabb háttérzaj mellett több más hang hallható. Olyan távoli földrengések érzékelhetők, amik korábban elvesztek a nagy zajban. Segít tanulmányozni a Föld természetes rezgéseit, mint például a folyóvizek áramlását, amelyek az emberi tevékenységhez hasonló frekvenciasávba esnek.

Néptelen a Dóm tér Lombardia székhelyén, Milánóban 2020. április 1-jén, a koronavírus-járvány miatt érvényben lévő kijárási tilalom idején
Fotó: MTI/EPA-ANSA/Andrea Fasani
Gyér a forgalom a 110-es autópályán Los Angelesben 2020. március 20-án. A kaliforniai kormányzó döntése értelmében több mint 40 millió kaliforniainak kell otthon maradnia
Fotó:MTI/EPA/Etienne Laurent
Szájmaszkot viselő nő gyalogol egy néptelen utcán Barcelonában 2020. március 17-én, a koronavírus-járvány terjedése miatt bevezetett szükségállapot harmadik napján
Fotó: MTI/EPA-EFE/Enric Fontcuberta

Tudósok egy csoportja magát a zajcsökkenést vizsgálja egy száloptikai hálózaton keresztül Kalifornia Palo Alto városában. Nate Lindsey, a Stanford Egyetem szeizmológusának elmondása szerint a szeizmométerrel ellentétben ez az optikai hálózat több száz helyen képes mérni a zajt. Egy korai következtetésként Lindsey és munkatársai úgy találták, hogy egy helyi kórház környezete az autópályák forgalomcsökkenése mellett is zajos maradt. A száloptikai hálózat adatai annyira pontosak, hogy észlelik az elhaladó autókat, ami segíthet az emberek mozgásának kezelésében egy jövőbeli válság során.

Április 1-jén Lecocq kitett egy felhívást, hogy a kutatók gyűjtsék össze a szeizmikus mérések adatait, hogy könnyű legyen a hozzáférés a globális csend elemzésével foglalkozó szakemberek számára.

Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: idokep.hu
Vissza
Hírfolyam