2021. április 13., Ida
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Az elcsendesült világban jobban mérhetők a Föld természetes rezgései

A koronavírus-járvány miatt bevezetett intézkedések a mindennapi nyüzsgést és zsúfoltságot igyekeznek visszaszorítani. A szeizmográfusok most ritka mérési lehetőségekkel szembesülnek a „globális csendben”.

Az emberek mindennapi tevékenységeik során rengeteg zajt keltenek. A földrengések mérésére használt, világszerte megtalálható szeizmométerek folyamatosan figyelik a földfelszín minden rezdülését.

Thomas Lecocq, a Belga Királyi Obszervatórium geológusa brüsszeli otthona körül végzett szeizmikus méréseket. Az adatokat és grafikonokat megosztotta a Twitteren, amely világszerte felkeltette a tudósok figyelmét. Számos helyen (Svájc, Spanyolország, Olaszország, az Egyesült Királyság, Kína, Nepál, az Egyesült Államok, Új-Zéland stb.) készültek sorra a hasonló mérések. Lecocq elmondta:

a jelenség példátlan lehet, és ez az első alkalom, hogy egy ilyen dolog (a zajcsökkenés) globális szinten történt.

Noha határozottan kimutatható az emberi aktivitás visszaesése, a szeizmikus változás nagysága számos más tényezőtől függ, például a népsűrűségtől, közeli ipari tevékenységtől vagy attól, hogy városon belül hol helyezik el a műszert. A COVID-19 megjelenése óta

Brüsszelben 30-50 százalékkal alacsonyabb a szeizmikus aktivitás az átlaghoz képest, hasonlóan a karácsony ideje alatti „lecsendesedéshez”.

Nepál egyes városaiban 80 százalékos a csökkenés.

Forrás: National Geographic

Celeste Labedz a Kaliforniai Technológiai Intézet doktorandusza szerint a puszta kíváncsiságból indult mérések más szempontból is értékesnek bizonyulhatnak.

Alacsonyabb háttérzaj mellett több más hang hallható. Olyan távoli földrengések érzékelhetők, amik korábban elvesztek a nagy zajban. Segít tanulmányozni a Föld természetes rezgéseit, mint például a folyóvizek áramlását, amelyek az emberi tevékenységhez hasonló frekvenciasávba esnek.

Néptelen a Dóm tér Lombardia székhelyén, Milánóban 2020. április 1-jén, a koronavírus-járvány miatt érvényben lévő kijárási tilalom idején
Fotó: MTI/EPA-ANSA/Andrea Fasani
Gyér a forgalom a 110-es autópályán Los Angelesben 2020. március 20-án. A kaliforniai kormányzó döntése értelmében több mint 40 millió kaliforniainak kell otthon maradnia
Fotó:MTI/EPA/Etienne Laurent
Szájmaszkot viselő nő gyalogol egy néptelen utcán Barcelonában 2020. március 17-én, a koronavírus-járvány terjedése miatt bevezetett szükségállapot harmadik napján
Fotó: MTI/EPA-EFE/Enric Fontcuberta

Tudósok egy csoportja magát a zajcsökkenést vizsgálja egy száloptikai hálózaton keresztül Kalifornia Palo Alto városában. Nate Lindsey, a Stanford Egyetem szeizmológusának elmondása szerint a szeizmométerrel ellentétben ez az optikai hálózat több száz helyen képes mérni a zajt. Egy korai következtetésként Lindsey és munkatársai úgy találták, hogy egy helyi kórház környezete az autópályák forgalomcsökkenése mellett is zajos maradt. A száloptikai hálózat adatai annyira pontosak, hogy észlelik az elhaladó autókat, ami segíthet az emberek mozgásának kezelésében egy jövőbeli válság során.

Április 1-jén Lecocq kitett egy felhívást, hogy a kutatók gyűjtsék össze a szeizmikus mérések adatait, hogy könnyű legyen a hozzáférés a globális csend elemzésével foglalkozó szakemberek számára.

Neked ajánljuk
Amatőr csillagászok is láthatják az év legnagyobb aszteroidáját vasárnap (videóval) Nyolcszáz év szunnyadás után tört ki egy vulkán Izlandon (videóval) Több mint 2000 pizzát kaptak a győri kórház dolgozói Több ezren vettek részt Szerbiában egy környezetvédelmi tüntetésen Kicsiben is bele lehet vágni az ökogazdálkodásba
Tovább a forrásra: idokep.hu
Vissza
Hírfolyam