2021. december 4., Barbara, Borbála
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Madarak jelzik az orvvadászok közeledtét az orrszarvúknak (videóval)

A keskenyszájú orrszarvúk és a gyakran az állatok hátán utazó vöröscsőrű nyűvágók viselkedését figyelték meg ausztrál és amerikai szakemberek.

Azok az orrszarvúk, amelyek hátán nem utazott nyűvágó, csak az esetek 23 százalékában vették észre a közeledő embereket, ellenben ha a madarak rikoltásukkal segítették a vastagbőrűeket, azok minden egyes alkalommal észrevették az embereket – írták a kutatók a Current Biology című szaklapban megjelent tanulmányukban.

A keskenyszájú orrszarvút (Diceros bicornis) súlyosan veszélyezteti a vadorzás. Bár afrikai populációjuk kissé szaporodott az utóbbi időben, vadon már csupán 5630 példány él a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) szerint.

Vöröscsőrű nyűvágók egy állat hátán Fotó: youtube.com

Az orrszarvúnak kiváló a szaglása, de nagyon rossz a látása. Ezért ha egy vadász széllel szemben áll, akár ötméternyire is megközelítheti az állatot – mondta Roan Plotz, a melbourne-i Victoria Egyetem kutatója.

Az orrszarvúk hátán ücsörgő vöröscsőrű nyűvágók (Buphagus erythrorhynchus) az állaton élősködő rovarokkal, például kullancsokkal táplálkoznak. Amikor ember közeledik, a madarak gyakran adnak ki hangjelzést, amelynek hatására az orrszarvúk szinte mindig úgy fordulnak, hogy a széliránnyal ellentétesen néznek, tehát abba az irányba, amely felől a legkevesebb szagot tudják észlelni, és amely felől az orvvadászok leggyakrabban érkeznek.

A vöröscsőrű nyűvágót az egyik Kelet-Afrikában beszélt nyelven, szuahéliül Askari wa Kifarunak hívják, amelynek jelentése „az orrszarvú őre”. Az afrikai emberek tehát már régóta ismerik a madarak hasznát a nagy szürke emlősök számára.

Az alábbi rövidfilmből kiderül, hogy a nyűvágók nem csak az orrszarvúknak vannak a segítségére:

Neked ajánljuk
Veszélyeztetett vörösnyakú ludat lőttek le a Hortobágyon Fecskesirályt láttak a szegedi Fehér-tavon Változnak a madárénekek – nem az előnyükre Vetlényi Alma új kollekciója ha lehet, még zöldebb Katie Patrick: Hogyan mentsük meg a világot
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam