2021. október 16., Gál
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Négy ország a denevérekért a tévhitek eloszlatásáért

A Magyar Madártani Egyesület (MME) Emlősvédelmi Szakosztálya egy most induló, négy országot tömörítő, BAT4MAN nevet viselő együttműködési akció segítségével igyekszik eloszlatni a denevérekkel kapcsolatban kialakult tévhiteket és előítéleteket.

A Magyarország, Szlovákia, Románia és Ukrajna által közösen szervezett program célja az emlősök összehangolt védelme, a lakosság szemléletformálása, valamint a fenntartható környezethasználat kialakítása a határ menti területeken.

A denevérek védelme kiemelkedően fontos, hiszen rovarfogyasztásukon keresztül kulcsszerepet játszanak az ökológiai rendszerek egészséges működésében.

Téli álmot alvó nagy patkósdenevérek (Rhinolophus ferrumequinum) az Abaligeti-barlangban 2020. január 8-án
Fotó: MTI/Sóki Tamás

Az elkövetkező két évben a sérülékeny denevérpopulációk felmérése, a veszélyeztetett szálláshelyek gyakorlati védelme és új búvóhelyek létesítése történik oly módon, hogy a kulturális értékek megóvása és az állat-ember konfliktusok lehetőségének csökkentése is kiemelt szerepet kap. Az ismeretterjesztés eszközei között kiadványok, tájékoztató táblák, vándorkiállítás és film készítése, valamint az online térben való megjelenés szerepel.

A szemléletformálás keretében a célcsoportok tagjai, többek között a denevérek által lakott épületek kezelői, lakosok, civil szervezetek, egyházi személyek és szervezetek szakmailag hiteles információt kapnak a denevérek szerepéről és jelentőségéről annak érdekében, hogy megértsék, mekkora veszteséget jelent az állományok csökkenése, a denevérfajok eltűnése. Az érdeklődők a gyakorlati védelmi munkákba is bekapcsolódhatnak, például a figyelemfelkeltő denevérodúk készítésével egybekötött akciók során.

A projektet a szatmárnémeti E-Consult Egyesület vezeti, partnerei az ukrajnai Ökológiai és Regionális Tudományok Intézete, a Szlovák Denevérvédelmi Társaság és a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület. A projektet a Magyar–Szlovák–Román–Ukrán Határon Átnyúló Együttműködési Program 2014-2020 finanszírozza 449 635 euróval, amelyből az Európai Unió támogatása 404 671 euró – áll az összegzésben.

Neked ajánljuk
Kihalt a királyharkály és még 22 másik faj az Egyesült Államokban Elérhető Magyarország első átfogó madáratlasza Minden ötödik európai madárfaj a kihalás szélén Ekkora felületet kellene befedni napelemmel, hogy fedezze az emberiség energiaigényét A közgazdasági szemléletnek át kell alakulnia
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam