2022. január 19., Márió, Sára
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Elmaradó turisták, rengeteg fészket rakó ritka teknősök (videókkal)

Húsz éve nem látott mennyiségű fészket raktak a ritka kérgesteknősök (Dermochelys coriacea) azokon – az egyébként turisták által sűrűn látogatott – thaiföldi tengerpartokon, amelyek a koronavírus-járvány hatására elnéptelenedtek. Videón is látható a ritka érdekes állat Sir David Attenborough egyik filmjelenetéből, a legfrissebb felvételeken pedig a tojásokból kikelt, tenger felé igyekvő kicsinyekről.

November óta 11 teknősfészket találtak a hatóságok, ez a szám húsz éve nem volt ilyen magas.

„Ez nagyon jó jel, hiszen az ívásra alkalmas területek közül nagyon sokat tönkretettek az emberek”

– mondta Kongkiat Kittiwatanawong, a Phuketi Tengerbiológiai Központ igazgatója. Hozzátette, hogy az elmúlt öt évben nem találtak ilyen fészkeket.

Három évvel ezelőtti kép, még turistákkal Fotó: reddit.com

A kérgesteknősök a világ legnagyobb tengeri teknősei. Thaiföldön veszélyeztetettnek számítanak, globális szinten pedig a sebezhető kategóriába tartoznak a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) vörös listája szerint.

Tojásaikat sötét és csendes partszakaszokon rakják le, ezért számuk megritkul, ha turisták lepik el a strandokat. Az is gyakori, hogy az emberek kiássák a fészkeket és ellopják a tojásokat. Az állatok gyakran halászhálókba akadva pusztulnak el.

Sir David Attenborough Trinidadon csodálhatta meg közelebbről a kérgesteknőst, s mutatta be a Kékbolygó 2. részében:

Friss felvételek Thaiföldről, a kikelt újszülött teknősökről:

Neked ajánljuk
Vörös listás apáca-fütyülőludak láthatók Debrecenben Leondaro DiCaprióról neveztek el egy eddig sosem látott fafajt Awaken – Barangolás a Föld körül (filmelőzetes) A Stellantis mostantól csak elektromos hajtással kínálja a kisbuszait és nagy autóit Óriási jéghalkolóniára bukkantak a Weddell-tengerben (videóval)
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam