2022. július 4., Ulrik
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Medvecsalád csatangol a Mátrában

Az elmúlt napokban több barna medvével kapcsolatos bejelentés érkezett a Bükk és a Mátra területéről a Bükki Nemzeti Park Igazgatóságához. Ezeket minden esetben kivizsgálják, s ha szükséges, értesítik a helyi lakosságot a teendőkről. A közleményükben részletesen írnak arról, mit kell tenni medvékkel való találkozáskor.

„Ugyan a legtöbb esetben a kivizsgálás során a helyszínen talált életnyomok nem támasztották alá a medve jelenlétét, igazgatóságunk óvatosságra int, hiszen pl. a legutóbbi, a vadászati hatóság és az illetékes vadgazdálkodó közreműködésével 2020. 04. 15-én végzett helyszínelés során megállapítást nyert, hogy a Pásztó külterületén észlelt medvével kapcsolatos előfordulásnak valós alapja van. Ezért felhívjuk a külterületen tartózkodók figyelmét a barna medvével kapcsolatos konfliktuskerülő viselkedési tanácsok betartására” – olvasható a Bükki Nemzeti Park Igazgatóságának közleményében.

A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság 2018 végén, 2019 elején több helyszínes tájékoztató fórumot szervezett a helyi lakosság és a gazdálkodók számára Heves, Borsod-Abaúj-Zemplén és Nógrád megyében is, ahol az előadásokat követően konkrét válaszokat kaphattak a résztvevők arra, hogy mit kell tenni a medvével való találkozás esetén. Itt, illetve a 2019. év végi vadászati road show állomásain is elmondták az igazgatóság dolgozói, hogy

álhír, miszerint a medvéket, farkasokat a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság telepítené be a régióba, és ezeknek az állatoknak a fokozódó jelenléte a természetes élőhelykeresés eredménye. Így az az információ sem helytálló, hogy nyomkövető chippel lennének ellátva.

A Pásztóhoz közeli Gortva Birtok vadkamerája két medvebocsot is megörökített:

Forrás: Gortva Birtok

A barna medve fokozottan védett, kiemelt közösségi jelentőségű faj, engedély nélküli kilövése bűncselekmény.

MIT TEGYÜNK, HA MEDVÉVEL TALÁLKOZTUNK?

Ha valaki bejelentést szeretne tenni, hívja a +36 30 861-3808-as természetvédelmi ügyeleti telefonszámot.

Ugyanakkor a medvével, farkassal való találkozásnak elég kicsi az esélye, hiszen jó esetben nem mennek az ember közelébe.

SZEMÉLYI VÉDELEM

 • A medve nem játék, a medvét el kell kerülni!
 • A medvével nem kell barátkozni – bármilyen korú is legyen. A bocsok közelében nagy valószínűséggel az anya is ott van. A legtöbb konfliktus az anyamedvékhez kapcsolódik.
 • A medve indokolatlanul nem támad emberre, sőt ha lehetősége van rá, messze elkerüli.
 • Ha erdőben járunk, és úgy gondoljuk, hogy bármikor felbukkanhat, keltsünk magunk körül zajt (pl. fütyülés). Nagyobb társaság esetén kisebb a támadás veszélye.
 • Ha mégis medvével találkozunk, de az állat nem vett észre minket, lehetőleg feltűnés nélkül, halkan azonnal távozzunk a helyszínről. Ha a medve észrevesz, ne próbáljuk elzavarni kövekkel vagy bármi mással. Autós találkozás esetén tilos elhagyni a járművet!
 • Ne etessük, közelről ne fényképezzük a medvét!
 • Ha a medve közeledni próbál, hagyjuk ott a magunkkal vitt élelmet egy helyen, és lassan, figyelemmel kísérve az állatot, távolodjunk el a környékről.
 • Ne nézzünk a medve szemébe, ez agresszivitást válthat ki, ugyanakkor ne fordítsunk hátat az állatnak. Ha a medve két lábra áll, őrizzük meg nyugalmunkat, ez még nem jelent kimondottan támadási jelet, lehet, hogy csupán a terepet fürkészi.
 • Ha a medve közel merészkedik, ne provokáljuk, és ne tegyünk hirtelen mozdulatokat.
 • Kutyasétáltatás, kutyával való vadászat esetén is veszélyes helyzet alakulhat ki, ha a medve elől menekülő kutya a gazdához fog visszafutni – akár az őt követő állat kíséretében.
 • Az erős illatú élelmiszereket ne a sátorban tároljuk. Éjszakára célszerű a sátortól távolabb, fára, a medve által hozzáférhetetlen helyre tenni.

VAGYONVÉDELEM

A) ÁLLATÁLLOMÁNY, MÉHKAPTÁRAK, MEZŐGAZDASÁGI TERMÉNY VÉDELME

 • Legelő állatok folyamatos őrzése, emberi felügyelettel és nagy testű őrzőkutyákkal.
 • Az állatállomány éjszakai masszív védelme, zárt istálló, illetve megfelelő villanypásztor alkalmazása.

B) MEGFELELŐ HULLADÉKKEZELÉS

 • Rögzített és zárt hulladékelhelyezés (normál kommunális hulladék).
 • Rendszeres, lehetőleg napi hulladékszállítás (közterületi hulladéktárolók).
Neked ajánljuk
Az utolsó állatokat is kimentették a bezárt thaiföldi állatkertből (videóval) Nemhogy nem félnek tőlük, nevet is adtak az erdőben élő medvéknek Egyre többen utaznak olyan helyre, ahol jól látni a csillagokat Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Tovább a forrásra: bnpi.hu
Vissza
Hírfolyam