2021. augusztus 1., Boglárka
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Medvecsalád csatangol a Mátrában

Az elmúlt napokban több barna medvével kapcsolatos bejelentés érkezett a Bükk és a Mátra területéről a Bükki Nemzeti Park Igazgatóságához. Ezeket minden esetben kivizsgálják, s ha szükséges, értesítik a helyi lakosságot a teendőkről. A közleményükben részletesen írnak arról, mit kell tenni medvékkel való találkozáskor.

„Ugyan a legtöbb esetben a kivizsgálás során a helyszínen talált életnyomok nem támasztották alá a medve jelenlétét, igazgatóságunk óvatosságra int, hiszen pl. a legutóbbi, a vadászati hatóság és az illetékes vadgazdálkodó közreműködésével 2020. 04. 15-én végzett helyszínelés során megállapítást nyert, hogy a Pásztó külterületén észlelt medvével kapcsolatos előfordulásnak valós alapja van. Ezért felhívjuk a külterületen tartózkodók figyelmét a barna medvével kapcsolatos konfliktuskerülő viselkedési tanácsok betartására” – olvasható a Bükki Nemzeti Park Igazgatóságának közleményében.

A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság 2018 végén, 2019 elején több helyszínes tájékoztató fórumot szervezett a helyi lakosság és a gazdálkodók számára Heves, Borsod-Abaúj-Zemplén és Nógrád megyében is, ahol az előadásokat követően konkrét válaszokat kaphattak a résztvevők arra, hogy mit kell tenni a medvével való találkozás esetén. Itt, illetve a 2019. év végi vadászati road show állomásain is elmondták az igazgatóság dolgozói, hogy

álhír, miszerint a medvéket, farkasokat a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság telepítené be a régióba, és ezeknek az állatoknak a fokozódó jelenléte a természetes élőhelykeresés eredménye. Így az az információ sem helytálló, hogy nyomkövető chippel lennének ellátva.

A Pásztóhoz közeli Gortva Birtok vadkamerája két medvebocsot is megörökített:

Forrás: Gortva Birtok

A barna medve fokozottan védett, kiemelt közösségi jelentőségű faj, engedély nélküli kilövése bűncselekmény.

MIT TEGYÜNK, HA MEDVÉVEL TALÁLKOZTUNK?

Ha valaki bejelentést szeretne tenni, hívja a +36 30 861-3808-as természetvédelmi ügyeleti telefonszámot.

Ugyanakkor a medvével, farkassal való találkozásnak elég kicsi az esélye, hiszen jó esetben nem mennek az ember közelébe.

SZEMÉLYI VÉDELEM

 • A medve nem játék, a medvét el kell kerülni!
 • A medvével nem kell barátkozni – bármilyen korú is legyen. A bocsok közelében nagy valószínűséggel az anya is ott van. A legtöbb konfliktus az anyamedvékhez kapcsolódik.
 • A medve indokolatlanul nem támad emberre, sőt ha lehetősége van rá, messze elkerüli.
 • Ha erdőben járunk, és úgy gondoljuk, hogy bármikor felbukkanhat, keltsünk magunk körül zajt (pl. fütyülés). Nagyobb társaság esetén kisebb a támadás veszélye.
 • Ha mégis medvével találkozunk, de az állat nem vett észre minket, lehetőleg feltűnés nélkül, halkan azonnal távozzunk a helyszínről. Ha a medve észrevesz, ne próbáljuk elzavarni kövekkel vagy bármi mással. Autós találkozás esetén tilos elhagyni a járművet!
 • Ne etessük, közelről ne fényképezzük a medvét!
 • Ha a medve közeledni próbál, hagyjuk ott a magunkkal vitt élelmet egy helyen, és lassan, figyelemmel kísérve az állatot, távolodjunk el a környékről.
 • Ne nézzünk a medve szemébe, ez agresszivitást válthat ki, ugyanakkor ne fordítsunk hátat az állatnak. Ha a medve két lábra áll, őrizzük meg nyugalmunkat, ez még nem jelent kimondottan támadási jelet, lehet, hogy csupán a terepet fürkészi.
 • Ha a medve közel merészkedik, ne provokáljuk, és ne tegyünk hirtelen mozdulatokat.
 • Kutyasétáltatás, kutyával való vadászat esetén is veszélyes helyzet alakulhat ki, ha a medve elől menekülő kutya a gazdához fog visszafutni – akár az őt követő állat kíséretében.
 • Az erős illatú élelmiszereket ne a sátorban tároljuk. Éjszakára célszerű a sátortól távolabb, fára, a medve által hozzáférhetetlen helyre tenni.

VAGYONVÉDELEM

A) ÁLLATÁLLOMÁNY, MÉHKAPTÁRAK, MEZŐGAZDASÁGI TERMÉNY VÉDELME

 • Legelő állatok folyamatos őrzése, emberi felügyelettel és nagy testű őrzőkutyákkal.
 • Az állatállomány éjszakai masszív védelme, zárt istálló, illetve megfelelő villanypásztor alkalmazása.

B) MEGFELELŐ HULLADÉKKEZELÉS

 • Rögzített és zárt hulladékelhelyezés (normál kommunális hulladék).
 • Rendszeres, lehetőleg napi hulladékszállítás (közterületi hulladéktárolók).
Neked ajánljuk
Negyven év után először sikerült jeladóval felszerelni egy nőstény grizzly medvét Washington államban Több fokozata lesz az agresszív medvék kilövésének Romániában Senkit sem bántott, de elaltatták a régóta kószáló medvét Borsod-Abaúj-Zemplén megye: javították az ivóvíz minőségét Az Ivindo Nemzeti Park is kinccsé vált
Tovább a forrásra: bnpi.hu
Vissza
Hírfolyam