2020. november 26., Virág
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Hőhullámok ostromolják a tél birodalmát Szibériában

Az átlagosnál jóval (helyenként több mint 20 fokkal) melegebb levegő áramlik Közép-Ázsia térségéből Szibéria középső részébe, melynek hatására helyenként 30 fok közelében tetőzik a hőmérséklet.

A hőhullámért felelős időjárási helyzet fő mozgatórugója egy nagyon erős magassági teknő, ami Oroszország nyugati részén helyezkedik el már hosszú ideje. Az ebben kialakuló ciklonok újra és újra melegebb légtömeget szippantanak fel Közép-Ázsia sztyeppéiről, félsivatagos területeiről, így nemcsak melegebb, de szárazabb levegő érkezik Szibériába. Az elmúlt hetekben alig esett, és a hónap végéig nem is érkezik jelentős csapadék a térségbe – írja az idokep.hu.

A GFS 2 méteres hőmérsékletre vonatkozó anomáliaelőrejelzése
Forrás: idokep.hu/tropicaltidbits.com

A hőhullámban érintett Novoszibirszk városában az átlaghőmérséklet 3 fok, az átlagos maximumhőmérséklet pedig 8 fok körül szokott alakulni áprilisban. Most viszont 26 fokot mutatnak a hőmérők.

A hőmérsékleti és csapadékadatok eddigi alakulása április folyamán Novoszibirszk (Ogourtsovo) állomáson
Forrás: idokep.hu/infoclimat.fr

Az átlagosnál melegebb légtömeg egészen a sarkvidékig eljutott, ahol 15-20 fokos melegedést okozott. Egyes sarkkörön túli állomásokon 0 fok felett alakult a hőmérséklet, ami a jégolvadást is jelentősen felgyorsíthatja a térségben.

2 méteres hőmérsékletre vonatkozó anomáliatérkép
Forrás: idokep.hu/climatereanalyzer.com

Az előrejelzések szerint a sarkvidéki melegedésért felelős áramlás még a következő napokban is kitart, és újabb meleghullám érkezik. Csak április végén, május elején jöhet jelentős változás a sarkvidéki időjárási helyzetben.

Neked ajánljuk
Az erdők „rendetlensége” jót tesz a faji sokszínűségnek Már az Antarktiszon is megjelentek a szúnyogok Extrém hideg telet hozhat Magyarországra a lassan jegesedő Arktisz Komoly veszélyt jelentenek az özönnövények az őshonos gyepes élőhelyekre Olvasnivalóval könnyíti a járványhelyzetet két könyvkiadó
Tovább a forrásra: idokep.hu
Vissza
Hírfolyam