2020. július 10., Amália
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A karantén esélyt kínál az élővilághoz fűződő viszonyunk átgondolására (videóval)

A világszerte életbe léptetett kijárási és utazási korlátozások esélyt kínálnak arra, hogy átgondoljuk a természeti környezethez fűződő viszonyunkat – véli Dereck és Beverly Joubert ismert környezetvédő és természetfilmes.

A díjnyertes filmes és természetvédő házaspár is szerepel a Born Wild: The Next Generation című dokumentumfilmben, amelyet a National Geographic televízió állított össze a Föld napja rendezvénysorozat 50. évfordulója alkalmából, és amelyet szerda este tűzött műsorára a csatorna. A filmben az aktivisták oroszlánokkal láthatók a kenyai Mara-síkságon.

A világméretű karanténból megváltozva vagy jobbá válva kell kikerülnünk, különben hatalmas esélyt tékozlunk el

– mondta Dereck Joubert egy interjúban, amelyet a Reuters hírügynökségnek adott.

Joubert elismerte, hogy a természeti turizmusnak a világjárvány okozta összeomlása egész közösségeket sodorhat bajba, és fennáll a vadorzás elharapózásának kockázata, ha nagy területek maradnak fizető látogatók nélkül.

Fotó: robbreport.com

„Amikor mi születtünk, még 450 ezer oroszlán élt a világon, napjainkban csak 20 ezer. Ha csak ezt az egyetlen sokkoló üzenetet sikerül eljuttatnunk az emberekhez, már az változást hozhat a hozzáállásukban”

– véli Dereck Joubert.

A Joubert házaspár The Last Lions (Az utolsó oroszlánok) című, 2011-ben bemutatott dokumentumfilmje egy kölykei és saját túléléséért küzdő nőstény életén keresztül járta körül az afrikai oroszlánok aggasztó helyzetét. Az Okavango-deltában játszódó látványos film főhőse egy Ma di Tau (Oroszlánok anyja) nevű nőstény volt, amely kölykeivel talán a faj utolsó egyedei közé tartozik.

A házaspár annak idején két évet töltött el a nagymacskák között az Okavango-deltában található Duba-szigeten, ahol összesen 100 órányi anyagot forgattak. Hajnali négykor kezdték napjaikat, előfordult, hogy 16 órát is várakoztak az oroszlánok akcióba lendülésére, olykor 54 Celsius-fokos hőségben, szúnyogok kellemetlen társaságában. A filmet a nagy mozitermek közönségének, széles vásznon mutatták be, hogy úgymond az emberek azonosulhassanak az oroszlánokkal.

Neked ajánljuk
A járványban nem éledt újra a természet, sőt – a válság a megóvásáért küzdőket is magával sodorhatja A járványban nem éledt újra a természet, sőt – a válság a megóvásáért küzdőket is magával sodorhatja Hamarosan elkezdődik a Műegyetemen kifejlesztett lélegeztetőgép klinikai tesztelése Ötletek a fenntartható fejlődési célok oktatásához – Tisztességes munka és gazdasági növekedés A hidrogén lehetne a jövő tiszta energiája
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam