2020. október 30., Alfonz
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Újabb jó hír az emberek nélküli élővilágból: harmadával nőtt a flamingók száma Albániában (videóval)

Harmadával nőtt a flamingók száma január óta Albánia nyugati partvidékén, ahol szokatlan békesség köszöntött a tájra a járványügyi korlátozások nyomán. Az Adriai-tenger délkeleti medencéjében lévő Nartai-lagúna térségét immár csaknem háromezer flamingó festi rózsaszínre.

Nexhip Hysolakoj, a tájvédelmi körzetet felügyelő hatóság vezetője szerint

az emberek távolmaradása miatt a vadvilág visszanyerte az őt megillető jogokat, és az állatok újra szabadon élvezhetik a vidék természeti adottságait.

Az ellenőrizetlen városi beruházások, az egyre növekvő turizmus és az ipari tevékenységek évek óta fokozódó fenyegetést jelentenek a védett terület ökoszisztémájára.

A balkáni államban március eleje óta érvényben lévő járványügyi korlátozások miatt azonban most nyoma sincs a halászhajók, kompok és egyéb vízi járművek zajának, az autóforgalom is lecsökkent, és a szomszédos gyárak is leálltak.

A környezetvédők reményei szerint a békés környezet arra bátorítja majd a madarakat, hogy nekikezdjenek az utódnemzésnek.

A flamingók általában néhány évig „utazgatnak” a Földközi-tenger különböző régióiban, mielőtt elérik az ivarérett kort.

A park szerint a lagúnában gyülekező madarak Afrikából, Olaszországból, Görögországból, Spanyolországból és Franciaországból érkeztek.

Flamingók a Nartai-lagúnában:

Neked ajánljuk
A halak is szociális lények – ezt nem árt észben tartanunk, amikor ész nélkül halásszuk őket Európa természetes élőhelyeinek 80 százaléka kedvezőtlen állapotban van Nemzetközi adományplatformot indított a Continental A világ legerősebb és legdrágább chilije Sárrét szívében terem (videó) Vízenergiával „tankolják” az elektromos hajókat a Niagaránál
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam