2021. január 21., Ágnes
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A Kis-Balatonnál kikelt, ritka, hibrid sirályunk járja Európát

A szerecsensirály és dankasirály nászából 2016-ban a Kis-Balatonon kikelt és gyűrűzött madarat már többször és többfelé észlelték Európában.

Franciaországban 2016-ban és 2017-ben is kétszer látták ugyanott, Orléans-ban; Spanyolországban 2019-ben, egy Madridhoz közeli szeméttelepen. Legutóbb 2020. március 10-én, Szlovéniából kaptak hírt róla a Balaton-felvidéki Nemzeti Park munkatársai.

A madár ezen a télen Madrid közelében. A jobb oldali, nagyobb termetű a hibrid, a bal oldalon dankasirály látható
Fotó: bfnp.hu/David Fernández

Az észlelők már hibridként írták le a fióka korában szerecsensirályként gyűrűzött madarat, mivel már akkor is kiütköztek az eltérő jellegzetességei.

A két faj közötti hibridizáció bár ritkán, de előfordul. Ez az első dokumentált magyarországi eset.

A hibrid sirály (középen) a szlovéniai Ptujnál lévő fészektelepen március közepén Fotó: Luka Božič

A Kis-Balatonon mindkét faj rendszeresen fészkel. A dankasirályból 2-300 pár költ évente, míg szerecsensirályból néhány pár.

Érdekes a 2016-ban jelölt hibrid egyed vonulása is. A szerecsensirály általában áprilisban érkezik meg fészkelőhelyére, amelyet igen korán, már júliusban elhagy a költést követően, és gyorsan eljut a telelőhelyére. A hazai állomány fő telelőhelye Nyugat-Európa atlantikus partvidéke, kisebb részben a Földközi-tenger.

A dankasirály márciusban érkezik meg költőhelyére, amelyet szintén korán, már június végén elhagy a költés után. Tőlünk főként a Mediterráneum délnyugati részére repülnek. Az utóbbi évek enyhe telei következtében egyre több madár kísérli meg az áttelelést Nyugat-Európában vagy hazánkban.

Ezek alapján elmondható, hogy a szóban forgó hibrid sirály vonulása mindkét szülőfaj jellemzőit magán viseli.

A hibrid sirály észlelése térképen
Forrás: bfnpi.hu/Szinai Péter
Neked ajánljuk
Idén is 8 ezer kilométert tudhat a háta mögött a híres szalakóta Csak vendégek vagyunk az erdőben, illene tiszteletet tanúsítani A madaraknak is kijár az ünnepi lakoma: kültéri karácsonyfa újragondolva Innovatív fejlesztés az esővíz kezelésére Életmentő segítség a Duna Aszfalttól
Tovább a forrásra: bfnp.hu
Vissza
Hírfolyam