2021. október 25., Bianka, Blanka
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Fehér szarvas…! A szemünk káprázik?

Hazánkban egyre gyakoribb, hogy akár ház körül hobbiállként, akár egy-egy mezőgazdasági vállalkozásban haszonállatként dámszarvast vagy más néven dámvadat tartanak. Emellett az utóbbi időben a magyar vadonban is egyre gyakrabban fordul elő ez a különösen értékes vadfajunk.

A dámszarvas azért is különleges a szarvasok világában, mert három, a természetben is gyakorta előforduló színváltozatát is ismerjük: a vadast, a feketét és a fehéret – írja a magyarmezogazdasag.hu.

Míg a vadas és a fekete viszonylag gyakori, addig a fehér csak ritkán éri el a kifejlett kort, mivel színe miatt könnyen észreveszik a ragadozók. Utóbbi állatra az ember oltalmában nemigen leselkedik veszély.

Fotó: magyarmezogazdasag.hu/Nényei Borbála

Néhány éve megnövekedett a dámvad iránti kereslet. Nemcsak értékes vadásztrófeaként értékeli a piac, hanem kiváló húsát is.

A dámvad tartását elősegíti, hogy például az őzzel ellentétben nem válogatós, lényegében szénán és jó minőségű fajspecifikus tápon könnyen tartható. De ha teheti, szívesen fogyasztja a hajtásokat, sőt a gyümölcsöt is, olykor pedig a vadgesztenyét, makkot is felszedegeti.

Aki dámszarvastenyésztésre vállalkozik, legjobb, ha először hat állatot vásárol, s ezek közül csak egy legyen a bika.

Ha ezeket az állatokat magunk neveljük, és megfelelően bánunk velük, kifejlett korukban is bizalmasak lesznek velünk, és könnyen kezelhetők.

Általában másfél-két éves korukban érik el ivarérettségüket, s a nőstények leginkább májustól júliusig hozzák világra 230 napi vemhesség után a mintegy 4,5 kg súlyú utódokat. A borjú négy hónapig szopik.

A manapság legkeresettebb fehér színű dámvadat elsősorban olyanok vásárolják, akik birtokukon szeretnének ilyen „csodaszarvasokban” gyönyörködni. Ha a zárt térben tartott példányok időnként kiszabadulnak, akkor a vadonban is találkozhatunk egy-egy fehér példánnyal.

Neked ajánljuk
Disznók segítenek távol tartani a madarakat a holland repülőtértől Népszerű a gazdijogsi program, már sokan jelentkeztek rá Hagymások ültetése ősszel (videó) Kék Bolygó Podcast: 9 G-vel repülünk Tarjánban is ültettek fákat a településfásítási programon belül
Tovább a forrásra: magyarmezogazdasag.hu
Vissza
Hírfolyam