2020. október 20., Vendel
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Gyümölcsöző kényszerpihenőn a korallvilág idegenvezetői

A világjárvány idejére Ausztráliában is szünetel az idegenforgalom, de a korallvilág bemutatására specializálódott utazási irodák ilyenkor sem dobják sutba a békatalpakat. Ellenkezőleg: dolgozóik önkéntesként az ország legnagyobb természeti és turisztikai kincsének számító korallok megmentésében segédkeznek.

A költői Passions of Paradise nevet viselő családi vállalkozás egyike annak az öt, vezetett búvártúrákkal foglalkozó cégnek, mely hajókkal, felszereléssel és munkaerővel is segíti a korallzátonyok megmentésén dolgozó szakemberek erőfeszítéseit.

A Sydney-i Műszaki Egyetem vezetésével végzett projekt keretében a búvárok úgynevezett „korallbölcsődéket” hoznak létre.

Fémrácsokról van szó, amelyekre a zátonyról letöredezett korallágacskákat helyezik fel, hogy megerősödésük után visszahelyezhessék őket a koralltelepekre.

A projekt különlegessége, hogy a letört, de még élő koralldarabok rögzítésére most először alkalmazták az erre a célra kifejlesztett úgynevezett korallcsipeszt. Az eszköznek köszönhetően a búvárok gyorsan, a korábbi módszereknél sokkal hatékonyabban tudják elvégezni a feladatot. Ráadásul a projekt a tudósok és a turisztikai vállalkozások közti együttműködés tekintetében is úttörőnek számít.

A koralltelepítési program csak egyike azoknak az erőfeszítéseknek, amelyekkel Ausztrália a klímaváltozás és vízszennyezés miatt pusztuló Nagy-korallzátony megmentéséért küzd. Közösségi programot indítottak a zátony területének feltérképezésére, és a korallokat pusztító, invazív töviskoronás tengeri csillag visszaszorítására is.

Fotó: pickpik.com
Neked ajánljuk
A városi vadvilág alkalmazkodott az ember életmódjához A növényeknek is van biológiai órájuk A bányászat tovább fokozza az Amazonas-medencére nehezedő nyomást Száz új hulladékszállító jármű áll munkába Budapesten A parlagon hagyott földek is segíthetnék a klíma ügyét
Tovább a forrásra: karryon.com.au
Vissza
Hírfolyam