2020. szeptember 27., Adalbert
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Új békafajt fedeztek fel Madagaszkáron

Az újonnan felfedezett vöröslábú béka (Platypelis ranjomena) a keskenyszájú békák családjához tartozik. A faj elnevezése a madagaszkári nyelvből származik: a „ranjo” lábat, a „mena” pirosat jelent. Élőhelye – sok egyéb madagaszkári békáéhoz hasonlóan – veszélyben van az emberi tevékenység, az erdőégetések miatt.

Az új békafajt német, madagaszkári és olasz kutatók csoportja fedezte fel, amely biodiverzitással kapcsolatos kutatásokat végzett Madagaszkáron – közölte a honlapján a Darmstadtban működő Hesseni Nemzeti Múzeum.

A béka jellegzetes vörös lába ülő helyzetben nem látszik, de mozgás közben előtűnik. A kutatók számára egyelőre nem világos, hogy miért ilyen színű a béka lába, de elképzelhetőnek tartják, hogy a figyelmeztető szín a ragadozók elleni védekezést szolgálja.

Forrás: origo.hu/researchgate.net

„A madagaszkári esőerdőket benépesítő sok fajhoz hasonlóan ennek az új békafajnak a fennmaradását is fenyegeti az élőhelyek fokozatos megsemmisítése” – figyelmeztetett Jörn Köhler, a Hesseni Múzeum kutatója.

A vöröslábú béka élőhelye szintén veszélyben van, mert a sziget keleti partján él, ahol jelentős erdőterületeket égetnek fel, ami megtizedeli az ott élő fajokat. Madagaszkáron jelenleg 366 békafajt ismernek.

Neked ajánljuk
Kihaltnak hitt békafajt fedeztek fel ismét Brazíliában Nem elégségesek az unió klímavédelmi erőfeszítései? Videó: a sok víz drámája Kínában Távoli példa bizonyítja: egy jól megtervezett otthon a természettel és a lakók igényeivel is összhangban lehet Hogyan harcolnak az óriáscégek a klímaváltozás ellen?
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam