2021. január 25., Pál
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Új békafajt fedeztek fel Madagaszkáron

Az újonnan felfedezett vöröslábú béka (Platypelis ranjomena) a keskenyszájú békák családjához tartozik. A faj elnevezése a madagaszkári nyelvből származik: a „ranjo” lábat, a „mena” pirosat jelent. Élőhelye – sok egyéb madagaszkári békáéhoz hasonlóan – veszélyben van az emberi tevékenység, az erdőégetések miatt.

Az új békafajt német, madagaszkári és olasz kutatók csoportja fedezte fel, amely biodiverzitással kapcsolatos kutatásokat végzett Madagaszkáron – közölte a honlapján a Darmstadtban működő Hesseni Nemzeti Múzeum.

A béka jellegzetes vörös lába ülő helyzetben nem látszik, de mozgás közben előtűnik. A kutatók számára egyelőre nem világos, hogy miért ilyen színű a béka lába, de elképzelhetőnek tartják, hogy a figyelmeztető szín a ragadozók elleni védekezést szolgálja.

Forrás: origo.hu/researchgate.net

„A madagaszkári esőerdőket benépesítő sok fajhoz hasonlóan ennek az új békafajnak a fennmaradását is fenyegeti az élőhelyek fokozatos megsemmisítése” – figyelmeztetett Jörn Köhler, a Hesseni Múzeum kutatója.

A vöröslábú béka élőhelye szintén veszélyben van, mert a sziget keleti partján él, ahol jelentős erdőterületeket égetnek fel, ami megtizedeli az ott élő fajokat. Madagaszkáron jelenleg 366 békafajt ismernek.

Neked ajánljuk
503 új fajt azonosítottak tavaly brit kutatók Pusztulnak a Vas megyei lucfenyvesek Hetventonnás bálnatetemet emeltek ki a Földközi-tengerből (videókkal) Hátrányos helyzetű települések iskolái pályázhatnak a digitális oktatást segítő eszközökért Egyre többen vágnak bele az energetikai korszerűsítésbe
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam