2020. július 14., Örs, Stella
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Új békafajt fedeztek fel Madagaszkáron

Az újonnan felfedezett vöröslábú béka (Platypelis ranjomena) a keskenyszájú békák családjához tartozik. A faj elnevezése a madagaszkári nyelvből származik: a „ranjo” lábat, a „mena” pirosat jelent. Élőhelye – sok egyéb madagaszkári békáéhoz hasonlóan – veszélyben van az emberi tevékenység, az erdőégetések miatt.

Az új békafajt német, madagaszkári és olasz kutatók csoportja fedezte fel, amely biodiverzitással kapcsolatos kutatásokat végzett Madagaszkáron – közölte a honlapján a Darmstadtban működő Hesseni Nemzeti Múzeum.

A béka jellegzetes vörös lába ülő helyzetben nem látszik, de mozgás közben előtűnik. A kutatók számára egyelőre nem világos, hogy miért ilyen színű a béka lába, de elképzelhetőnek tartják, hogy a figyelmeztető szín a ragadozók elleni védekezést szolgálja.

Forrás: origo.hu/researchgate.net

„A madagaszkári esőerdőket benépesítő sok fajhoz hasonlóan ennek az új békafajnak a fennmaradását is fenyegeti az élőhelyek fokozatos megsemmisítése” – figyelmeztetett Jörn Köhler, a Hesseni Múzeum kutatója.

A vöröslábú béka élőhelye szintén veszélyben van, mert a sziget keleti partján él, ahol jelentős erdőterületeket égetnek fel, ami megtizedeli az ott élő fajokat. Madagaszkáron jelenleg 366 békafajt ismernek.

Neked ajánljuk
Apró, egzotikus békát fedeztek fel egy walesi élelmiszerbolt banánjai között Madagaszkár – A kaméleonok földje Már javában zajlik a felkészülés az egyszer használatos műanyagok betiltására Adomány a kikindai idősek otthonának 7,5 millió kilowattóra energiát állít elő évente egy Balaton melletti naperőmű
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam