2021. május 19., Ivó, Milán
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Lakossági segítséggel kiderült: mintegy 16 ezer erdei fülesbagoly telelt Magyarországon (videóval)

A beérkezett adatok alapján elmondható, hogy hazánk 631 településén, 871 helyszínen 16 ezer 82 erdei fülesbagoly telelt, és több mint 4 millió mezőgazdasági kárt is okozó rágcsálót pusztított el a 2019/2020-as telelési időszakban.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) január közepén a lakosság segítségét kérte a Magyarországon telelő erdei fülesbaglyok országos felméréséhez. Az akcióban a lakosság mellett az MME Ragadozómadár-védelmi Szakosztálya, helyi csoportjai, munkatársai és önkéntesei, a nemzeti parkok természetvédelmi őrszolgálata, négy óvoda és hat általános iskola, összesen több mint ötszáz fő vett részt.

Ennek köszönhetően Magyarország összes megyéjéből és a fővárosból is érkeztek megfigyelési adatok, 2020-ban pedig 201 olyan településről is kaptak információkat, amelyekről az előző évben nem.

Fotó: mme.hu/Nagy Károly

Az évről évre bővülő adatsorokból sok következtetés vonható le. Az egyik legsokatmondóbb a hazai agrárgazdaságot érintő információcsoport, amely szerint

a Magyarországon tartózkodó mintegy 16 ezer bagoly több mint 4 millió mezőgazdasági kárt is okozó rágcsálót pusztított el a 2019/2020-as telelési időszakban.

Neked ajánljuk
Vörhenyes fecskéket láttak a Dél-Alföldön Fecskehotelt avattak Tiszafüreden Több ezer állat genomját térképezhetik fel (videóval) Ruhát és játékot adományozott Egerben a Tündérpakk Az emberiség nagy céljai egymást támogatva is teljesülhetnek
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam