2021. április 13., Ida
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Mindhárom gólyafióka kikelt a Gemenci-erdőben

Az első fióka kikelését április 29-én 9 óra 43 perckor rögzítette a Gemenc Zrt. kamerája. Később másik kettő is követte. A gemenci populáció a világ legnagyobb sűrűségű feketególya-állománya.

A fekete gólyák élete nyolcadik éve követhető az erdőgazdaság honlapján. A Gemenc Zrt. finanszírozásával, a Duna–Dráva Nemzeti Park, valamint a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület együttműködésével létrejött projektnek köszönhetően bárki élő internetes adásban figyelheti a gólyafészekben élő madárcsalád mindennapjait.

Az első feketególya-fióka április 29-én délelőtt, 9.43-kor kelt ki, majd kora délután, 13 órakor követte őt a második. Harmadik testvérük péntek reggelre kelt ki a tojásból. A fiókák túlélése szempontjából különösen fontos lehet az, hogy ne legyen túl nagy különbség a kikelési időpontok között – olvasható a Gemenc Zrt. honlapján.

Magyarországon a jelenlegi ismeretek szerint mintegy 380-420 pár fekete gólya fészkel, közülük körülbelül 40 pár a Gemencben. Az itteni populáció a világ legnagyobb sűrűségű feketególya-állománya.

Fotó: gemenczrt.hu

Az első fiókák általában május elején jönnek a világra, és akár már július közepén kirepülhetnek, de zömmel augusztus 10-e körül hagyják el fészküket. Ezt követően néhány hetet még a fészkelőhely közelében maradnak, majd útra kelnek. A fekete gólyák két fő vonulási útvonala közül az egyik a Gibraltári-szoroson, a másik a Boszporuszon vezet át telelőhelyükre.

Neked ajánljuk
Hogyan lehet védekezni a partifecskék földfalakba költözése ellen? Óriási homokvárral csábítják költésre a partifecskéket Britanniában (videóval) Hatalmas kabócainvázióra készülhet az Egyesült Államok Mentális pandémia veszélyére figyelmeztetnek – Beszélgessünk egymással! Utolsó európai menedékükön orvhalászat veszélyezteti a Duna tokhalfajait
Tovább a forrásra: idokep.hu
Vissza
Hírfolyam