2020. november 27., Virgil
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Az őserdők irtása súlyosbította az ausztrál bozóttüzek hatását

Ausztráliában rendszeresen pusztítanak bozóttüzek, de mivel ez a növénytakaró gyorsan képes a regenerálódásra, ez mérsékli a károkat. A legutóbbi tűzben azonban az úgynevezett nedves erdők is lángra kaptak, amelyek eddig gátolták a tűz továbbterjedését.

Az Ausztrál Nemzeti Egyetem, a Macquarie Egyetem, a Queenslandi Egyetem és a Természetvédelmi Társaság kutatóiból álló csoport véleménye szerint a fakitermeléshez használt üzemanyag nagy területen terhelte meg a talajt, és a nedves erdők ökológiájának megváltozása is növelte a tűz kockázatát.

James Watson professzor, a kutatócsoport tagja kiemelte, hogy

az erdőirtás fokozta az erdők kiszáradását és csökkentette az erdők magasságát. A favágás akár 450 tonna éghető anyagot hagyhat hektáronként a talaj közelében. Ez pedig hihetetlenül veszélyes fahulladék-mennyiség a szezonálisan száraz vidéken.

A kutatók Ausztrália történelmi és jelenlegi földhasználatát vizsgálták a tűzvésszel kapcsolatban, ami az ország történetének legsúlyosabb természeti tűzkatasztrófája volt: tavaly szeptembertől idén márciusig legalább 34 ember halálát okozta, a becslések szerint 18,6 millió hektárnyi bozótos vidéket perzselt fel, és akár egymillió állat is elpusztulhatott.

Bozóttűz utáni táj Ausztráliában Fotó: pixabay.com

A Nature Ecology & Evolution folyóiratban megjelent tanulmány vezető szerzője, David Lindenmayer, az Ausztrál Nemzeti Egyetem tudósa szerint a hatóságok közbe tudnának lépni, hogy ilyen súlyos tűzvészek ne pusztítsanak a jövőben.

Az első, hogy megakadályozzák a nedves erdőkben történő fakitermelést, különösen a városok környékén. Az erdők széttagoltságát is csökkenteni kell azzal, hogy újratelepítik a kiirtott erdőket.

A tanulmány hangsúlyozta, hogy az erdőirtást mindenhol be kell szüntetni, ahol az az emberek biztonságát fenyegeti. Fakitermelést véleményük szerint csak faültetvényeken szabad folytatni, és nem az őshonos erdőkben.

Neked ajánljuk
Ötszáz méter magas korallképződményt fedeztek fel az ausztráliai Nagy-korallzátonyon (videóval) A koalák védelmét szolgáló országos stratégiát hirdetett az ausztrál kormány Rekordkiterjedésű volt az ausztráliai bozóttüzek füstje A kakaó flavonoidjai fokozhatják az agy oxigénellátását A nap- és a szélenergia lesz 2025-re a világ legnagyobb energiatermelője?
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam