2021. június 20., Rafael
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Hogyan oltják a szomjukat a koalák? (videóval)

A szakembereket régóta foglalkoztatta a kérdés, hogy az apró termetű erszényesek miként veszik magukhoz az életben maradásukhoz szükséges folyadékmennyiséget a vadonban.

A Sydney-i Egyetem etológusa, Valentina Mella és kollégái 46 alkalommal figyelték meg a koalákat a vadonban 2006 és 2019 között, döntően a délkelet-ausztráliai Victoria állambeli You Yangs Regional Park területén. Az Ethology című folyóiratban publikált tanulmányuk szerint

az állatok lenyalogatják a fák sima felszínű törzsén lecsorgó esővizet, és nem csupán a táplálékukként szolgáló levelekből nyerik a vizet.

Öreg nőstény koala mutatja be a természetes ivási viselkedést eső után a You Yangs Regional Parkban
Fotó: sydney.edu.au / Echidna Walkabout / Koala Clancy Foundation

„A koalákról eddig úgy vélték, hogy a folyadékszükségletük döntő részét az elfogyasztott levelek nedvességtartalmából nyerik, és csupán akaratlanul isznak vizet a vadonban, amikor például nedves levelet esznek eső után, vagy a levél felszínét harmat borítja” – mondta Mella.

A kutatók szerint az eredményeik segíthetik a koalák megóvására irányuló erőfeszítéseket.

A koalák életük döntő részét az eukaliptuszfákon töltik. Napjában nagyjából 500-800 gramm eukaliptuszlevelet fogyasztanak el, és körülbelül 20 órát alszanak, mivel az emésztés rengeteg energiát vesz igénybe.

Két független ökológus, George Madani és Lachlan Hall felvétele arról, ahogyan egy felnőtt hím koala nyalogatja a vizet egy fehér eukaliptuszfáról viharban, az ausztráliai Liverpool síkságon:

Neked ajánljuk
Arcfelismerő rendszert akarnak bevezetni a koalák megóvásáért Háromezer év után újra szaporodik egy állatfaj az ausztrál vadonban (videóval) Eddig ismeretlen fajokat dokumentálnak Ausztráliában Gyógyszermaradványoktól és mikroműanyagoktól mentes lazacokat tenyésztenek majd Zalaegerszegen Lengyelországban is bíróságon próbálják kikényszeríteni a hatékonyabb klímavédelmi intézkedéseket
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam