2020. május 28., Csanád, Emil
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Lassult az erdőpusztulás az elmúlt öt évben

Az elmúlt évtizedben Dél-Amerikában – az erdőirtás egykori gócpontjában – felére csökkent a pusztulás, Európa és Ázsia egyes részein nőtt az erdővel borított felszín.

Az utóbbi öt évben tízmillió hektárnyi erdő tűnt el évente, ami csökkenést jelent az előző fél évtized évi 12 millió hektáros veszteségéhez képest – derül ki az ENSZ világ erdeit felmérő, csütörtökön bemutatott Global Forest Resources Assessment 2020 című jelentéséből.

A felmérés nem tartalmazza Amazónia tavalyi számait, amikor a bozóttüzek kiterjedt erdősávokat pusztítottak el. A kutatók szerint azonban a tendencia valószínűleg az amazóniai erdőpusztulással együtt is pozitív lett volna.

Csökkent az erdőveszteség, nőtt a védett terület, és több erdőnek lett fenntartható kezelési terve. A regionális különbségek jelentősek, Afrikában romlik a helyzet, nagyon valószínű, hogy a népességnövekedés miatt

– mondta el Anssi Pekkarinen, a tanulmány koordinátora, az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezete (FAO) vezető erdőgazdálkodási szakembere.

Fotó: pixabay.com

A kontinensen a Szaharától délre fekvő térségekben a legnagyobb az erdőveszteség, ahol az előrejelzések szerint 2050-re megduplázódik a népesség. Pekkarinen szerint hatékonyabb földművelési módszerekkel több erdőterületet lehetnek megmenteni.

„Az embereket kis gazdaságok tartják el, a területen élők nagy tömegének az egyetlen energiaforrása a fa és a faszén. Ezen kell valahogy változtatnunk” – magyarázta.

A tudósok szerint a klímaváltozás megállításának egyik legolcsóbb és leghatékonyabb módja az erdők megóvása, mivel a fák felveszik a légkörből a szén-dioxidot, az üvegházhatást okozó gázok legfontosabbikát.

Egészségügyi és környezetvédelmi szakemberek szerint az erdők gyors fogyatkozása a fertőző betegségek kórokozói – köztük az új koronavírus – terjedésének egyik fontos tényezője is.

Neked ajánljuk
Egy korát megelőző, alig ismert ökológus, Jócsik Lajos Globális mozgalom védi a Földet lokális eredményekkel (videókkal) AIDS-világkörkép – 2018 Sikerülhet egyszerre mentőövet dobni a környezetnek és a gazdaságnak? Eldobott gumikesztyűk és maszkok szennyezik a Földközi-tengert
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam