2020. május 31., Angéla, Petronella
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Műanyagszeméttel van tele a tengeri madarak fészke

Egy Skócia nyugati partjai közelében lévő lakatlan szigeten 2018-ban végzett kutatás során arra jutottak, hogy az összes fészek több mint egynegyede tartalmaz műanyagot, míg az üstökös kárókatona (Phalacrocorax aristotelis) fészkeiben 80 százalék volt ez az arány.

Más, fészküket évente újraépítő fajok – például a sirályok – fészkeinek pedig egyharmadában találtak műanyaghulladékot – írja a PhysOrg.com tudományos-ismeretterjesztő hírportál.

A nagy eltérések oka valószínűleg fészeképítési szokásaik különbözőségében rejlik: az üstökös kárókatonák évről évre ismét ugyanazt a fészket használják, így a szemét felhalmozódik.

A hulladék többnyire háztartási szemét, melyet a lakott területeken dobnak el az emberek.

„Nem azért végzik ezek a madárfészkekben, mert a madarak felszedegetnék őket és elvinnék, hanem a tengeri áramlatok szállítják a közelükbe”

– mondta Ruedi Nager, a Glasgow-i Egyetem ökológusa. Szakértők úgy vélik, hogy a madarak a fészkük közelében partra mosott hulladékot csipegetik fel.

Fotó: University of Glasgow

A kutatók összehasonlították a madarak által a fiókák számára felöklendezett táplálék alapján a lenyelt hulladékot a fészekben lévő szeméttel. A táplálékba került műanyag más típusú volt, mint a fészekben talált hulladék, ami arra utal, hogy utóbbi más forrásból származik.

A tengeri madarak száma globális szinten jelentősen csökken, ezért fontos megismerni minden, ebben szerepet játszó faktort.

A tengeri madarak a táplálkozásuk során is találkoznak a műanyag-szennyezettséggel, de bele is akadhatnak a hulladékba, és az a fészkükben is megjelenik. Utóbbi különböző módokon befolyásolhatja a madarakat: hatással lehet a fészek minőségére és tulajdonságaira, ez pedig hátrányt jelenthet a tojásokra és a fiókákra is.

A műanyagszemét típusának, mennyiségének és forrásának ismerete segíthet a környezetvédőknek abban, hogy célzott intézkedéseket dolgozzanak ki a tengerimadár-populációk segítésére.

Neked ajánljuk
Évszázadok óta először születtek vadon fehér gólyák Nagy-Britanniában (videóval) Évente 300 millió őshonos állatot ölnek meg a házi macskák Ausztráliában Egyre több a mikroműanyag-részecske a Dunában Népszerűbb a magyar élelmiszer: többen fordultak a hazai termelőkhöz a járvány alatt Látványosan gyengül a Föld mágneses mezeje (videóval)
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam