2020. szeptember 19., Vilhelmina
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Segítsük a fecskéket és a méheket sárgyűjtőhely készítésével (videóval)

A füsti és molnárfecskék fészekanyaga szó szerint az út pora – amennyiben az kellő mennyiségű vizet kapva sárrá válik. A jelentős részben aszfalttal, betonnal, térburkoló kővel fedett talajú lakott területek fecskéinek, különösen a városközpontokba is bemerészkedő molnárfecskéknek, a mind gyakoribb aszályos tavaszokon, nyárelőkön szinte lehetetlen sarat találniuk. Hogyan segíthetünk rajtuk?

A helyzetet tovább nehezíti a hazai háztáji állattartás európai uniós csatlakozásunkat követő összeomlása, melynek következtében eltűntek az aszályos tavaszon, nyárelőn is fészekanyaggyűjtő helyként funkcionáló jószágitatók.

Ezért fecskés környéken, vagy ahol szeretnénk vendégül látni a kis rovarvadászokat, létesítsünk sárgyűjtőhelyet!

Sarat gyűjtő molnárfecskék Fotó: mme.hu/Orbán Zoltán

Nincs még egy olyan állatcsoportunk, mint a fecskéké, amit olyan negatívan érintene a sárgyűjtőhelyek felszámolódása, mivel számukra ez nemcsak az új fészkek építését lehetetleníti el, de a sérült fészkek javítását és a telepek tatarozását is veszélyezteti.

A kiszáradó pocsolyák legutolsó „nedvességmorzsáit" is hasznosítják az állatok...
...itt (a főváros XVII. kerületében) például a méhecskehotelek (darázsgarázsok) magányosméh-lakói gyűjtik a még nyomokban nedves földet,...
...hogy ezzel falazzák be lakókamráik bejáratát Fotók: mme.hu/Orbán Zoltán

A sárgyűjtőhelyek nemcsak a fecskék, de a környék más állatai számára is fontos ivó- és fürdőhelyek, ezért eltűnésük a települési állatvilág egésze számára kedvezőtlen.

Kardoslepke sárból szívogat Fotó: mme.hu/Orbán Zoltán

Az alábbi videóban sarat gyűjtő füsti és molnárfecskék láthatók Fonyban. Bár mindkét faj azonos fészekanyagot használ, a felvételeken jól megfigyelhető, hogy a füsti fecske a sár mellé növényi szálakat is gyűjt (Videó: Orbán Zoltán).

További érdekes tudnivalók ide kattintva olvashatók.

Neked ajánljuk
Kiugróan sok gorilla született egy ugandai nemzeti parkban Közösségi összefogással épülhet meg az ősszel érkező vörös pandák kifutója Pécsett Kínában 63 millió embert érintenek az óriási áradások Pusztító viharok, súlyos áradások: gátat kell szabni a károsanyag-kibocsátásnak Gigantikus tetőkert épül Párizsban
Tovább a forrásra: mme.hu
Vissza
Hírfolyam