2021. október 16., Gál
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Öt év alatt negyedével csökkent a hazai fehérgólya-állomány

Elkészült a 2019. évi, ötévenként megismételt országos felmérés adatösszesítése a fészkelő fehér gólyákról. Ez alapján a hazai állomány a korábbi évtizedek 4800-5500 párjáról sajnos közel negyedével, 3900-4200 párra csökkent. A visszaesésnek négy fő oka van.

A Magyar Madártani Egyesület (MME) elkészítette az 1941-ben indult és ötévenként, legutóbb 2019-ben megismételt országos felmérés adatainak összesítését a fészkelő fehérgólya-állományról. Ez alapján idén tavasszal már csak 4000 párt lehetett Magyarországra várni, ami 22 százalékos csökkenést jelez az elmúlt évtizedekben 4800-5500 pár körül stabilizálódott állományhoz képest – számol be róla az MTI.

Fotó: MTI/EPA/Ronald Wittek

Az MME Monitoring Központ koordinálásával az egyesület munkatársai és önkéntesei a nemzetipark-igazgatóságok őrszolgálatával együttműködve 7376 fészkelőhelyet ellenőriztek, melynek során 2952 fiókát nevelő és 588 valamilyen ok miatt sikertelen költésű gólyapár került elő Magyarországon 2019 nyarán.

Fehérgólya-párok sűrűsége járásonként 2019-ben Forrás: MME Monitoring Központ

A 82 pár nélküli madár és az 1396 lakatlan fészek mellett 2358 olyan fészektartót is számba vettek a szakemberek, amit valamikor a fehér gólyák számára helyeztek ki a villanyoszlopokra, de már nincs rajtuk fészekanyag.

Toronymagasra megnőtt a villanyoszlopokon való fészekrakások száma Forrás: MME Monitoring Központ

Az 1940-es években a mai Magyarország területén 15-16 ezer pár fehér gólya költött. A második világháború utánra ez felére csökkent, majd az 1960-as évek végéig folytatódó visszaesés után több évtizedre 5 ezer pár körül stabilizálódott a párok száma. Az időjárás évenkénti hatásai miatt 4800-5500 pár között ingadozó létszám 4000 párra csökkent 2019-re.

Fehérgólya-párok költési sikere 2019-ben Forrás: MME Monitoring Központ

A csökkenés főként a Dunántúlon jellemző, ahol az elmúlt húsz évben sokfelé megfeleződött a párok száma.

Az állománycsökkenés általánosnak tekinthető az alapvetően Európában fészkelő fehér gólya teljes elterjedési területén. Ennek okai között egyaránt szerepel

  • a nagyüzemi mezőgazdaság élőhely-átalakítása és a kemizálás,
  • az elektromos áramütés okozta jelentős mértékű elhullás,
  • a Mediterráneumban zajló tömeges lelövés,
  • továbbá a klímaváltozás okozta szárazodás, a táplálkozóhelyek méretének és minőségének csökkenése.
A fehér gólya fészkelő állományának alakulása Magyarországon 1958-2019 között
Forrás: MME Monitoring Központ

Az emberkövető, alkalmazkodóképes fehér gólyák állománycsökkenését az üde, nedves gyepek megőrzésével és természetbarát kezelésével, legeltetésével, továbbá az áramütés okozta elhullás és a Mediterráneumban napjainkban is folytatott madárpusztítás további mérséklésével lehet megállítani.

Fészkelő fehérgólya-párok számának változása a magyarországi járásokban 1999-2019 között Forrás: MME Monitoring Központ

A témában további érdekes részletek az MME honlapján, ide kattintva olvashatók.

Neked ajánljuk
Megfigyelik a kétfejű teknősbébit Újabb lépés a tengeri madarak megóvásáért Üres madárodútól a fiókák etetéséig (videók) Ekkora felületet kellene befedni napelemmel, hogy fedezze az emberiség energiaigényét A közgazdasági szemléletnek át kell alakulnia
Tovább a forrásra: mme.hu
Vissza
Hírfolyam