2021. június 20., Rafael
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Ritka látvány: félénk tengeritehén-félék jelentek meg Thaiföld emberek nélküli partjainál (videókkal)

A tengeri nemzeti parkok igazgatósága által közzétett drónfelvételén jól látszik, amint a tengeritehén-félék egy több mint 30 egyedből álló csordája a ritka nyugalmat kihasználva zavartalanul ejtőzik, tengeri füvet legel és olykor a víz fölé emelkedik levegőért a tiszta víz felszínén Libong sziget turistáktól mentes partjánál.

Az utóbbi években ritkán lehetett dugongokat látni a sekély thaiföldi vizekben a túl nagy emberi jelenlét és a tengervíz szennyezettsége miatt. Egy tengerbiológus szerint, akit az AP idézett, a dugongok érzékenyek a motorcsónakok és az emberek jelenlétére, és most, hogy eltűntek a turisták a strandokról, bátrabban csoportosulnak, és közelebb merészkednek a parthoz.

Fotó: Shutterstock

A világméretű járvány miatt Thaiföld idegenforgalma összeomlott, milliók maradtak munka nélkül, ugyanakkor a látogatók tömegeinek hiánya elősegíti a természet regenerálódását.

A héten például rekordszámú kérgesteknősfészket számoltak össze az ország elárvult homokos strandjain.

Az utóbbi időben az országban több helyen is szokatlanul közel merészkedtek a partokhoz cáparajok is. Phi Phi szigetén vadőrök által készített alábbi videón mintegy 70-100 feketevégű cápa látható a Maya-öbölben, amely A part című, Leonardo DiCaprio főszereplésével forgatott filmből vált világhírűvé. Az öblöt már 2018 júniusában lezárták a látogatók elől, hogy lehetővé tegyék az élővilág regenerálódását, idén márciusban pedig a szigeten lévő teljes nemzeti parkot lezárták a koronavírus-járvány miatt.

Észleltek egy kardszárnyú delfinekből álló csordát is egy olyan térségben, ahol soha korábban nem fordultak elő: Koh Lanta népszerű üdülősziget partjainál vadőrök 10-15 példányt számoltak össze a ritka és az IUCN vörös listáján is szereplő tengeri emlősből.

A lomha mozgású, 3,4 méteresre is megnövő dugong veszélyeztetett fajnak számít, Thaiföld déli részének partvidékén mintegy 250 példány élhet belőle. A barátságos tengeri emlősökre a legnagyobb fenyegetést a tengerek műanyag-szennyezettsége jelenti.

Tavaly nagy feltűnést keltett egy árva dugongborjú feltűnése egy dél-thaiföldi strandon. Az internetsztárrá vált kis állat életének megmentéséért sokat küzdöttek a tengerbiológusok, de néhány hónap után belehalt egy gyulladásba, amely a gyomrát eltömítő műanyagdarabkák miatt fajult el. A bébidugong halála széles vitát váltott ki a thaiföldi vizekben élő tengeri emlősök életkörülményeinek javításáról. Tavaly rekordszámú dugongtetemet gyűjtöttek be a thaiföldi partokról.

A napokban a Libong sziget partjánál békésen úszkáló tengeri tehenekről készült alábbi videó a YouTube-on linkre kattintva nézhető meg: 

Neked ajánljuk
Tovább nőtt a nemzeti parkok népszerűsége A beteg denevérek félrevonulnak társaiktól Megérkezett az elektromos mobilitási üzletágba a Foxconn Gyógyszermaradványoktól és mikroműanyagoktól mentes lazacokat tenyésztenek majd Zalaegerszegen Lengyelországban is bíróságon próbálják kikényszeríteni a hatékonyabb klímavédelmi intézkedéseket
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam