2021. február 25., Géza
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Egy korát megelőző, alig ismert ökológus, Jócsik Lajos

Száztíz esztendeje született Érsekújvárott Jócsik Lajos közgazdász, író, politikus, a hazai környezetvédelem úttörője. 

Szűkebb pátriája Trianon után Csehszlovákiához került. Iskola a magyarságra című kötetében felidézte a kezdeteket: „Voltak pozitívumok is ebben az eszmélkedő korban. A legnagyobb az volt, hogy kezdtük megismerni a kisebbségi magyart. A táji élményeink és az emberre vonatkozó élményeink teljesen egybefonódtak.”

Részt vett a felvidéki ifjúsági mozgalmakban, Idegen igában címmel könyvet írt a Felvidéken élő magyarok megpróbáltatásairól. Móricz Zsigmond segítőjeként 1940-től két esztendeig a Kelet Népe folyóirat szerkesztője volt. A második világháború után politikai szerepet vállalt a Nemzeti Parasztpártban, államtitkárként is működött.

Ebben az időben írta Szövetkezeti gazdaságtan című opuszát, melyben már önálló fejezetben boncolgatta a természeti viszonyok és a közgazdaságtan viszonyát.

A Rákosi-rezsim idején bujkálni kényszerült, majd rehabilitálták, és az érdeklődése mindinkább a környezetvédelem irányába terelte a figyelmét.

Erről szóló, Az öngyilkos civilizáció című kötetét két évig fektette a kiadó.

Amikor 1971-ben megjelenhetett, úgy reklámozták, hogy „Az első magyar könyv a világ egyik legnagyobb problémájáról, az emberi környezet védelméről.”

E mű­vében szerteágazóan, jól adatolva foglalkozott a környezetrombolás természetre káros hatásaival. Szólt a Föld megskalpolásáról, így az erdőirtásokról, erdőégetésekről és a talajerő pusztulásáról, valamint az ipari hulladékkezelés elhanyagolásáról, az urbanizáció hátulütőiről.

  • Ismertette a természet körforgásának egész rendszerét és az abban bekövetkezett válságot.
  • Bemutatta a szerves élet határait, a szerves anyag körforgásának alapjait.
  • Tisztázta a biológiailag létfontosságú környezeti feltételeket és a körforgást mint a létezés alaptörvényét.
  • Rátért arra, hogyan bontja meg maga az ember a modern civilizáció eszközeivel a körforgás természetes szerkezetét, veszélyeztetvén ezzel önmaga fennmaradását is.
  • Szót ejtett az esztelen állatpusztításról, százezres vadtömegek elejtéséről.
  • Írt az ipari termelésben tapasztalható hiányos körforgásról, az ipari hulladékkezelés elhanyagolásáról, a levegő és víz szennyeződéséről, a fenyegetően tornyosuló szeméthegyekről stb.
  • Az ipar okozta szennyeződések problémája különösen a fejlett ipari országokban már olyan mértéket öltött, hogy az haladéktalan beavatkozást tett szükségessé.
  • Külön foglalkozik a könyv az urbanizáció káros jelenségeivel, figyelmeztet a levegőromlás és a fokozódó vízhiány mind fenyegetőbb veszélyére, egészségi ártalmaira.
Jócsik Lajos Fotó: mandadb.hu

„Az öngyilkos civilizáció” nemcsak a szakemberek, hanem mindenki számára érdekfeszítő olvasmány.

Környezetünk védelmében című 1976-os kötetében még szókimondóbb lett, mind több bírálat vegyült a helyzetértékelésbe. „Vétek pedig az, amikor elfogadtatunk (újként) olyan eljárásokat, amelyek – éppen környezetvédelmi szempontból – régen meghaladottak.”

A második világháború után „erős hangsúlyt kapott, hogy az agrárországot a »vas és acél országává« építsük át. A vaskohászati technológiák felépítésekor környezetvédelmi szempontok nem érvényesültek”.

Egy ország a csillagon című utolsó kötetében bátran szóvá tette szakpolitikai aggályait: „A környezetvédelmi szervezet csúcsán a Minisztertanács áll. (…) Kissé hosszadalmasnak tűnik fel ugyanis, hogy környezetvédelmi határozatok csak a Minisztertanács jóváhagyásával indulhatnak lefelé, és válnak kötelezővé.”

A zöld gondolatra jobbára érzéketlen kádári érában nem bontakoztathatta ki képességeit és tudását kellőképpen. Esztergomban hunyt el 1980 szilveszterén – írja a Szabad Föld.

Neked ajánljuk
Nem a túlvadászat, a klímaváltozás miatt halhattak ki a legnagyobb ősemlősök Észak-Amerikában A klímaváltozás fenyegeti leginkább az emberiséget David Attenborough szerint (videókkal) Nyilvános szégyenfalra kerülnek a környezetromboló vállalatok Kínában Folyamatos fűtés helyett ügyes praktikákkal is melegen tarthatjuk az otthonunkat DNS-adatbank az illegális állatkereskedelem megakadályozására
Tovább a forrásra: szabadfold.hu
Vissza
Hírfolyam