2021. június 14., Vazul
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Negyedszer is hazatért Dél-Afrikából a jeladós szalakóta

Az Eleven névre hallgató, „rekorder” madár ismét sikeresen tette meg a három kontinenst érintő tavaszi vándorútját, miközben nemcsak az elektromos áramütés jelentette veszélyt kerülte el, de áthaladt a madárvadászat miatt különösen veszélyes Mediterráneumon is.

Eleven az egyetlen olyan szalakóta, amely a négy éve felhelyezett jeladójának köszönhetően folyamatosan értékes adatokkal látja el a faj védelmével és vonulásával foglalkozó LIFE projekt szakembereit. 2016-ban azért ez a madár kapott jeladót, mert az előzetes terepi megfigyelések szerint az első szalakóták között érkezett vissza, és kezdett költésbe – számol be róla a Magyar Madártani Egyesület.

Az egyik, Magyarországra visszatért szalakóta Fotó: Facebook Rollerproject

A tavaly szeptemberben útnak induló madárról a jeladónak köszönhetően tudjuk, hogy nem tért le a megszokott vonulási útvonaláról. Európát Görögországnál hagyja el, majd Líbián átrepülve Csádban rendszerint hetekre megpihen. Innen a Közép-afrikai Köztársaságon, a Kongói Demokratikus Köztársaságon halad tovább, majd Angolát és Zambiát érintve érkezik meg botswanai telelőhelyére decemberben.

A jeladós Eleven Fotó: rollerproject.eu

A jeladó szerint Eleven március 15-e körül kezdte meg idei hazaútját. Afrikát többek között Zimbabwe, Zambia, Tanzánia, Kenya, Etiópia és Eritrea érintésével hagyta el április utolsó napjaiban. Május elsején már Szíria déli térségében járt, tehát kevesebb, mint két nap alatt repülte át az Arab-félszigetet. Innen Törökország, Bulgária és Románia érintésével ért haza Apajra május 15-én.

Jól látszanak a piros vonalak, amelyek Eleven útjait mutatják 2016 óta
Forrás: jeladosmadarak.mme.hu

A kutatók munkája ezzel azonban nem ért véget, sőt a szalakóták hazaérkeztével és a költési időszak indulásával most kezdődik és nyár végéig tart a terepszezon. Bővebb információk a www.rollerproject.eu honlapon olvashatók.

Neked ajánljuk
Tovább nőtt a nemzeti parkok népszerűsége Újabb helyen bukkantak rá hazánkban a világ egyik legritkább emlősfajára (videóval) Varázslatos Magyarország – Hazánk legszebb természetfotói egy kiállításon Maszkok hatalmas tömegei szennyezik az óceánokat Az ENSZ üzenete az óceánok világnapján: eljött a cselekvés ideje
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam