2021. január 24., Timót
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Óriáskenguruk és gigantikus krokodilok földje volt Ausztrália

A Queenslandi Múzeum paleontológusai szerint az újonnan felfedezett megafauna (hatalmas méretű állatfajok) szélsőséges környezeti változások miatt halt ki.

Óriáskenguruk, gigantikus méretű krokodilok és más, a 40 ezer évvel ezelőtti Ausztrália északi, trópusi területein élő nagy méretű állatok haltak ki egy korábbi klímaváltozás miatt – számolt be az MTI egy nemrég bemutatott tanulmányról.

Csökkent a vízhozam, intenzívebbé váltak a szárazságok és a tüzek, megváltozott a növényzet. Ezek a körülmények vezettek legalább 13 nagy méretű faj kihalásához, köztük volt négy nagy ragadozó hüllő, egy erszényes „oroszlán”, wombatok és a világ legnagyobb kengurui.

Fotó: natureecoevocommunity.nature.com

A Queenslandi Múzeum szakértői az állam északkeleti részén lévő Mackay-hez közeli South Walker Creek felszíni bányánál végeztek kutatásokat. A Nagy-korallzátonyhoz közeli terület egykor több mint egy tucat hatalmas állat otthona volt.

„A South Walker Creeknél élt megafauna egyedülállóan trópusi volt, dominánsak voltak a hatalmas húsevő hüllők és a gigantikus növényevők, melyek mintegy 40 ezer éve haltak ki, jóval azután, hogy emberek érkeztek az ausztrál kontinensre”

– mondta el Scott Hocknull, a Queenslandi Múzem paleontológusa.

Emberi közreműködésre nem találtak nyomot, ehelyett arra jutottak, hogy a nagy méretű élőlények kihalása összefügg az éghajlati és környezeti körülmények jelentős romlásával mind helyi, mind regionális szempontból: növekedett például a tűzesetek száma, csökkentek a füves területek, és kevesebb lett az édesvíz.

Neked ajánljuk
Halál várhat Ausztráliában egy Amerikából érkezett galambra (videóval) A bálnák 40 év után végre visszatérnek a sarkvidéki vizekbe (képgalériával) A szokásosnál jóval melegebb volt a tavalyi év Magyarországon Új, ingyenes platform segíti a természettudományos tárgyak oktatását Közel 41 000 ételcsomag kerülhetett szétosztásra
Tovább a forrásra: origo.hu
Vissza
Hírfolyam