2021. január 23., Rajmund, Zelma
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A kevert állományú erdők kevésbé érzékenyek a betegségekre és a szélsőséges időjárási viszonyokra

Német és kínai közös kutatás keretében vizsgálták, hogy a sok fafajból álló (kevert állományú) szubtrópusi erdők mennyivel több szén-dioxidot tudnak megkötni, mint az egyetlen fafaj alkotta, azaz monokultúrás erdők.

A kutatás során Kínában telepített erdők kísérleti parcelláiból nyert több mint 150 ezer fát elemeztek.

A kevert állományú erdőben nyolc év után a föld feletti biomassza hektáronként 32 tonna (levegőből fotoszintézissel megkötött szén-dioxid-eredetű) szenet tartalmazott, szemben a monokultúrás erdők 12 tonnás szénmennyiségével

számolt be róla az agroinform.hu.

Fotó: Shutterstock

A Zürichi Egyetem kutatói már korábban is rámutattak a biodiverzitás és a szén-dioxid-tárolás közötti pozitív korrelációra. Véleményük szerint az újraerdősítési programoknak összhangban kell állniuk a klímavédelem céljaival.

Kínában 2010-2015 között évente másfél millió hektár erdőt telepítettek – főleg gyorsan növő monokultúrás fafajokból. Egyértelművé vált ugyanakkor, hogy az őshonos fafajok keverékével nagyobb produktivitást lehet elérni.

Egyszersmind a klímát is hatásosabban lehet így védeni.

Szintén nagy előnynek számít, hogy a kevert állományú erdők kevésbé érzékenyek a betegségekre és a szélsőséges időjárási viszonyokra.

Neked ajánljuk
A fogyasztók is szerepet játszanak az őserdők pusztulásában A jövő üzlete a háborítatlan erdő A mókusok titkos élete (természetfilm) Elrendelte Biden az Egyesült Államok párizsi klímaegyezményhez való visszatérését Mitől lehet kisebb az online kereskedelem klímalábnyoma?
Tovább a forrásra: agroinform.hu
Vissza
Hírfolyam