2020. szeptember 27., Adalbert
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Nagy-Britannia méretű természetes környezetet vesznek el a terjeszkedő városok

Német és amerikai kutatási intézmények bevonásával vizsgálták, hogy a városok terjedése és maga az urbanizáció milyen közvetlen és közvetett hatással van a klímaváltozásra és a biodiverzitás csökkenésének mértékére.

Az eredményekről a Nature Sustainability folyóiratban számoltak be, eszerint 2030-ra várhatóan több mint kétmilliárddal több ember fog városokba tömörülni.

Az urbanizáció közvetlen hatása főleg abban jelentkezik, hogy a városok terjedésével a természetes élőhelyek átalakulnak.

A 2000 és 2030 közötti időszakra vonatkozó előrejelzések szerint 290 000 négyzetkilométernyi, azaz Nagy-Britannia nagyságával azonos természetes környezetet fognak a terjeszkedő városok elvenni.

Fotó: Shutterstock

Az elvárosiasodás következményeiként csökkenni fog a biodiverzitás (a fajok száma apadni fog), és fokozódni fog a vészesen terjedő városokból származó légszennyezés is.

Az urbanizáció említett hatásainak vizsgálatát fejlett országokban (EU, USA stb.) lévő városok tekintetében tanulmányozták, a fejlődő országokban erre vonatkozólag még kevés ismeret áll rendelkezésre.

Neked ajánljuk
A természetvédelem az elmúlt évtizedekben nagy sikereket is elkönyvelhetett A növényeknek is van biológiai órájuk Osló jó úton halad a klímasemlegesség eléréséhez Nem elégségesek az unió klímavédelmi erőfeszítései? Távoli példa bizonyítja: egy jól megtervezett otthon a természettel és a lakók igényeivel is összhangban lehet
Tovább a forrásra: agroinform.hu
Vissza
Hírfolyam