2022. augusztus 9., Emőd
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Nagy-Britannia méretű természetes környezetet vesznek el a terjeszkedő városok

Német és amerikai kutatási intézmények bevonásával vizsgálták, hogy a városok terjedése és maga az urbanizáció milyen közvetlen és közvetett hatással van a klímaváltozásra és a biodiverzitás csökkenésének mértékére.

Az eredményekről a Nature Sustainability folyóiratban számoltak be, eszerint 2030-ra várhatóan több mint kétmilliárddal több ember fog városokba tömörülni.

Az urbanizáció közvetlen hatása főleg abban jelentkezik, hogy a városok terjedésével a természetes élőhelyek átalakulnak.

A 2000 és 2030 közötti időszakra vonatkozó előrejelzések szerint 290 000 négyzetkilométernyi, azaz Nagy-Britannia nagyságával azonos természetes környezetet fognak a terjeszkedő városok elvenni.

Fotó: Shutterstock

Az elvárosiasodás következményeiként csökkenni fog a biodiverzitás (a fajok száma apadni fog), és fokozódni fog a vészesen terjedő városokból származó légszennyezés is.

Az urbanizáció említett hatásainak vizsgálatát fejlett országokban (EU, USA stb.) lévő városok tekintetében tanulmányozták, a fejlődő országokban erre vonatkozólag még kevés ismeret áll rendelkezésre.

Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: agroinform.hu
Vissza
Hírfolyam