2021. január 18., Piroska
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Fogyókúrára fogták a kínai vadlovakat

Elhíztak a kínai Hszincsiang-Ujgur Autonóm Területen fogságban élő Przsevalszkij-lovak – a világ utolsó vadlóalfajának fogságban tenyésztett egyedei –, ezért fogyókúrára fogták őket. A világon jelenleg mintegy 2 000 ilyen fajta ló él, amelynek több neve is van: ázsiai, mongol, Przsevalszkij-ló, takhik. Számuk nem éri el az óriáspandákét.

A vadlovak fő élőhelye Kínában a hszincsiangi Dzsungáriai-medence, ahol összesen 439 példány él, 91 fogságban, 240 vadon és 108 félig fogságban.

A hszincsiangi vadlótenyésztő és -kutatóközpontban 1986 óta tenyésztik őket, amikor 24 Przsevalszkij-lovat importáltak Nagy-Britanniából, Németországból és az Egyesült Államokból.

A központban élő ázsiai vadlópopuláció növekedése miatt a régi istállók egyre szűkebbnek bizonyultak, korlátozták a lovak mozgását, ezért az állatok elhíztak, és csökkent a szaporodóképességük is.

A zsúfoltság miatt egyre többször estek egymásnak, gyarapodtak a sérüléseik, ezenkívül a fertőzések és az élősködők is jó táptalajra tettek szert. A szakemberek ezért edzeni kezdték az ott nevelt lovakat, hogy fogyjanak, egészségesek maradjanak, és alkalmazkodjanak a kinti élethez.

Fotó: Shutterstock

A fogságban élő lovak első, 25 tagú csoportja már átesett a „fogyókúrás tréningen”. A központ készített nekik egy tágas karámot, ahol egész nap szabadon szaladgálhatnak, kevesebb az etetés és a megfigyelés. A karámon belül változó helyekre tettek ki nekik ételt és italt, hogy a természeteshez hasonló módon kutathassanak utána.

Ez a félvad kiképzés segít, hogy a lovak ne függjenek annyira az istállóktól és a tenyésztőktől, könnyebbé teszi az átmenetet a fogságból a vadonba.

A magyarországi populációról itt írtunk. A vadlófaj nevét Nyikolaj Przsevalszkij lengyel származású orosz tábornokról kapta, aki az 1880-as években felfedezte, és leírást készített róla.

Neked ajánljuk
Példaértékűnek szánt tengeri rezervátumot hoztak létre Elefántcsontpart partjainál A WWF felveszi a harcot a védett fajokat érintő bűncselekmények ellen Kurta lábú zsiráfokat találtak Afrikában (videóval) Rekordmértékben csökkent tavaly az üvegházhatású gázok kibocsátása az Egyesült Államokban Klímaadaptációs szakemberek képzésének elindítását tervezi a Miskolci Egyetem
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam