2021. december 9., Natália
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Látványosan gyengül a Föld mágneses mezeje (videóval)

A Föld mágneses mezeje éppúgy foglalkoztatja a kutatókat, mint a klímaváltozás, mivel ezen a területen is több mint aggasztó folyamatok játszódnak le: a mágneses tér folyamatosan veszít erejéből, de az anomália oka egyelőre a témával foglalkozó kutatók előtt sem ismert.

A téma most azért került újra terítékre, mert az Európai Űrügynökség (ESA) műholdjai olyan adatokat küldtek vissza, amelyek igen nyugtalanítók a tudósok szerint:

a megfigyelések alapján a Dél-Amerika és Afrika közti régióban mára (1970-ig visszamenőleg) 9 százalékkal veszített erejéből a mágneses mező. A jelenséget dél-atlanti anomáliának (South Atlantic Anomaly, SAA) keresztelték, amely talán az északi és déli pólus már korábban is szóba hozott megcserélődésének első, kimutatható jele.

Hasonló pólusváltásra pár (száz)ezer évente sor szokott kerülni, de azt még nem tudni, hogy a dél-atlanti anomáliának is köze lenne ehhez. Az utolsó ilyen jelenség 780 000 évvel ezelőtt történt (Brunhes–Matuyama-pólusváltozás).

Az sem elképzelhetetlen, hogy az anomália idővel kettészakad, és Afrika fölött is kialakul egy. A folt területe az elmúlt években folyamatosan nőtt, a határvonala pedig egyre nyugatabbra „vándorolt”. Vélhetőleg akár egy második központ is létrejöhet.

A mágneses tér igen fontos feladata, hogy megvéd minket és az élőlényeket az űrből érkező veszélyes sugárzástól, valamint az úgynevezett napszelektől. A mágneses teret a Föld külső magjában található forró, folyékony vas mozgása generálja.

Neked ajánljuk
Összefüggés az ősi növényevő állatok kihalása és a tüzek keletkezése között Az emberiség az energia áramlását is megváltoztatta az ökoszisztémában Egy dal a Föld nevében Árvizek és földcsuszamlások a Hawaii-szigeteken A szokásosnál nagyobb aszteroida repül el a Föld mellett
Tovább a forrásra: hvg.hu
Vissza
Hírfolyam