2021. január 22., Artúr, Vince
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Rekordszámú új ragadozó szivacsfajra bukkantak Ausztrália partjainál

A valaha felfedezett legtöbb új ragadozó szivacsfajt azonosították ausztrál és német tengerkutatók Ausztrália keleti partjainál. A kontinensnyi országban korábban mindössze 3 ragadozó szivacsfajt ismertek.

A Queenslandi Múzeum kutatói egy 2017-es tudományos expedíció nyomán

legkevesebb 17 új szivacsfajt azonosítottak. Az óceánfenékhez rögzült állatok többségét 2-4 ezer méteres mélységben fedezték fel. Ausztráliában korábban mindössze 3 ragadozó szivacsfajt ismertek.

Az egyik újonnan felfedezett szivacsfaj Fotó: Queensland Museumgo/Merrick Ekins

A múzeum szakemberei a müncheni Lajos–Miksa Egyetem kutatóival együttműködve térképezték fel Ausztrália keleti partvidékét, Queensland északi részétől Tasmaniáig. Eredményeikről a Zootaxa című tudományos folyóiratban számoltak be.

Merrick Ekins, a múzeum munkatársa szerint a szivacsok hagyományosan szűrögető állatok, a vízben előforduló bomló, korhadó anyagokkal táplálkoznak, ám ezek az óceán mélyén élő fajok olyan ragadozókká fejlődtek, amelyek közvetlenül elejtik és elfogyasztják a zsákmányt.

Neked ajánljuk
Készül a sasleltár Egy régen betiltott vegyszertől szenvednek még most is a delfinek A tengeri füvek nemcsak a szén-dioxid, de a műanyag elleni küzdelmünkben is segíthetnek Kiket gazdagítanak a tengerekből származó értékek? Hatezer maszkot kapott Szirmabesenyő
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam