2020. július 12., Dalma, Izabella
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Rekordszámú új ragadozó szivacsfajra bukkantak Ausztrália partjainál

A valaha felfedezett legtöbb új ragadozó szivacsfajt azonosították ausztrál és német tengerkutatók Ausztrália keleti partjainál. A kontinensnyi országban korábban mindössze 3 ragadozó szivacsfajt ismertek.

A Queenslandi Múzeum kutatói egy 2017-es tudományos expedíció nyomán

legkevesebb 17 új szivacsfajt azonosítottak. Az óceánfenékhez rögzült állatok többségét 2-4 ezer méteres mélységben fedezték fel. Ausztráliában korábban mindössze 3 ragadozó szivacsfajt ismertek.

Az egyik újonnan felfedezett szivacsfaj Fotó: Queensland Museumgo/Merrick Ekins

A múzeum szakemberei a müncheni Lajos–Miksa Egyetem kutatóival együttműködve térképezték fel Ausztrália keleti partvidékét, Queensland északi részétől Tasmaniáig. Eredményeikről a Zootaxa című tudományos folyóiratban számoltak be.

Merrick Ekins, a múzeum munkatársa szerint a szivacsok hagyományosan szűrögető állatok, a vízben előforduló bomló, korhadó anyagokkal táplálkoznak, ám ezek az óceán mélyén élő fajok olyan ragadozókká fejlődtek, amelyek közvetlenül elejtik és elfogyasztják a zsákmányt.

Neked ajánljuk
Megdöbbentek, amikor meglátták, mit zsákmányolt a madár (videóval) Szokatlanul sok szardínia vonul a dél-afrikai partok mentén A műanyag hosszú évekig dacol a tengerrel Az Európai Bizottság elnökéhez fordult segítségért Áder János A kihalás szélén áll a makifélék csaknem egyharmada, az északi simabálna és a mezei hörcsög is
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam