2020. szeptember 28., Vencel
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Erdei iskolákat alakítottak együtt szlovák és magyar erdőgazdaságok

Erdei iskolákat alakítottak szlovák és magyar erdőgazdaságok közösen a szlovákiai Léván és a Nógrád megyei Somoskőn az „Erdészek a környezeti nevelésért” című programon belül. A cél a fiatal generáció környezettudatosságának javítása.

Léván egy használaton kívüli romos épületet alakították át interaktív erdei iskolává, Somoskőn egy 5900 négyzetméteres kirándulóközpontot építettek át, bővítve a szálláshely-kapacitást, a közösségi teret és a szolgáltatásokat. Az interaktív bemutatótérben a térség turisztikai, történelmi, geológiai látnivalóit ismerhetik meg az érdeklődők.

A lévai erdei iskola létesítményei 4100 négyzetméteres területen épültek fel úgy, hogy a szakemberek bevitték az erdőt a városba. A Léva belterületén lévő komplexumban ugyanis zöld szigetet képez az udvaron egy mini arborétum.

A cél a határ menti térség vonzerejének növelése volt, ennek egyik eszköze pedig a fiatal generáció környezettudatosságának javítása, természettudományi ismereteik bővítése az erdei iskolák segítségével.

Fotó: bumm.sk

A program a létesítmények kialakításán túl szakmai és játékos programokat, műhelymunkát, és a nagyközönség számára szervezett rendezvényeket is tartalmazott.

A Lesy SR a magyarországi Ipoly Erdő Zrt.-vel partnerségben vett részt a határon átnyúló Interreg pályázaton. Az uniós pályázat teljes költségvetése 1 millió 438 ezer euró volt, ebből a Lesy SR 723 ezer, az Ipoly Erdő Zrt. 715 ezer euró összegben valósította meg a pályázatban meghatározott célokat, és mindkét partner jelentős önrésszel egészítette ki az elnyert összeget.

Neked ajánljuk
Egy tanév alatt nemcsak tudásból, de hulladékból is tetemes mennyiség gyűlik össze Nem elégségesek az unió klímavédelmi erőfeszítései? Videó: a sok víz drámája Kínában Távoli példa bizonyítja: egy jól megtervezett otthon a természettel és a lakók igényeivel is összhangban lehet Hogyan harcolnak az óriáscégek a klímaváltozás ellen?
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam