2021. január 27., Angelika
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Világos útmutatás a fényszennyezés visszaszorítására

Napjainkra az emberiség 80 százaléka – az európai és észak-amerikai népesség 99 százaléka – fényszennyezéstől homályos égbolt alatt él. A Föld jelentős részén rendkívül rövid idő alatt drasztikusan alakítottuk át az éjszakai környezetet, ami az élővilág számos csoportjára nézve ártalmas. Önmagunkat is beleértve.

A városaink feletti lebegő halvány derengés nem csak az éjszakai égbolt csodáitól és a kozmosz megtapasztalását kísérő lelket emelő borzongástól foszt meg bennünket. Megzavarja a világosság és sötétség váltakozó ritmusához igazodó valamennyi élőlény – rovarok és (vándorló) madarak, halak és teknősök, korallok és növények – természetes működését, ezzel akár a pusztulásukat is okozva.

A kivilágított toronyépületek világszerte rengeteg madár vesztét okozzák Fotó: shutterstock.com

A környezetvédelmi világnapot mindössze néhány hét választja el a fény világnapjától (május 16.). Adja magát a gondolat, hogy megvizsgáljuk: hogyan használhatnánk az életünket könnyebbé és biztonságosabbá tevő fényforrásokat úgy, hogy a nemkívánatos hatásaikat a lehető legkisebbre csökkentsük?

Világméretű problémáról van szó, és bár a sötétség visszaállítása lehetetlen cél lenne, a fény tudatos használatával valamennyien tehetünk azért, hogy nyugodtabb legyen az álmunk: a lelkiismeretünk és a biológiai óránk is hálás lesz érte.

Hogyan tehetünk a fényszennyezés csökkentéséért?

  • A fényt – különösen a szabad téren elhelyezett fényforrásokat – csak a szükséges céllal és időtartamra használjuk.
  • Alkalmazzunk programozható, mozgásérzékelős, az intenzitás szabályozását lehetővé tevő megoldásokat.
  • Kerüljük a szórt fényt. A fény irányításával, terelők alkalmazásával gondoskodjunk róla, hogy lámpánk csak a valóban szükséges területre összpontosítson.
  • Az izzó kiválasztásánál ne csak a fogyasztást (watt), de a fényerőt (lumen) is vegyük tekintetbe. Kerüljük az alacsony hullámtartományú, kékes fényt kibocsátó fényforrásokat.
  • A nagyon világos festésű kültéri felületek, hófehér vagy csiszolt márványborítású falak a fény visszaverésével fokozzák a szennyezést.  
  • A nem használt irodákban, szobákban kerüljük az éjszakai kivilágítást, amennyiben szükséges, függönyök, árnyékolók használatával igyekezzünk megelőzni a madárbaleseteket.
A világ minden részén máshogy árt. A frissen kikelt tengeri teknősöknek a part lejtése mellett a horizont relatív fényessége segít megtalálni a tengert – ha nincs, ami eltérítse és a zsákmányra leső ragadozók prédájává tegye őket Fotó: shutterstock.com
Neked ajánljuk
A klímaváltozás okozhatta egy ősi mangroveerdő eltűnését A természet kizsigerelése bennünket is sérülékennyé tesz Az első művészek modern örököse Szolárcserép vagy hagyományos napelem? Folytatódhat az afrikai nagy zöld fal építése
Tovább a forrásra: unsw.edu
Vissza
Hírfolyam