2021. október 20., Vendel
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Megtévesztéssel csalogatja a méheket a piros madársisak

A május-júliusban nyíló piros madársisak egyik legszebb színfoltja erdeinknek. A bugaci erdőben is nyílik ez a ritka erdei orchideafaj.

A Kiskunságban homoki nyáras-borókásokban, tölgyesekben, erdei fenyvesekben, kiszáradó láperdőkben fordul elő. Magassága leginkább 30-50 cm.

Fotó: Shutterstock

Laza fürtvirágzatában 3-10 pirosas-lilás, harangvirágra hasonlító virág található. Nem véletlenül, hisz

a nektárt nem termelő növény így csalogatja magához az erdei harangvirágok beporzását végző művészméheket, melyek így a madársisak beporzását is elvégzik. A művészméhek korhadó holtfákban készítik fészküket, így a piros madársisak élőhelyén feltétlenül szükséges a holtfa megléte.

A figyelmes természetjáró a Kiskunsági Nemzeti Parkban Bugacon, a megújult Boróka tanösvény mentén is felfedezheti e szép orchidea most virágzó példányait. (Fotók: Kiskunsági Nemzeti Park/Filotás Zoltán)

A nemzeti park munkatársai mindenkit arra kérnek, hogy a növények megfigyelésekor, fotózásakor körültekintően járjanak el, óvatosan mozogjanak körülötte, nehogy letapossák. Nemcsak azért, mert hazánkban védett faj, és károsítása törvénybe ütköző cselekedet (természetvédelmi értéke 10 000 Ft), hanem hogy mások is meg tudják csodálni ezt a szépséget.

Neked ajánljuk
Kihalt a királyharkály és még 22 másik faj az Egyesült Államokban A világ legnagyobb élőnövény-gyűjteménye a londoni Kew Gardensben van Elkészült Magyarország első állatvédelmi kódexe – lehet csatlakozni hozzá Csomagolás újrahasznosításra tervezve Az ausztrál tengerpartokon felhalmozódó szemét túlnyomó része műanyag
Tovább a forrásra: knp.hu
Vissza
Hírfolyam