2021. április 17., Rudolf
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Bármilyen aranyos is az őzgida, NE nyúlj hozzá!

Május közepén-végén születnek az őzgidák, illetve a gím- és a dámszarvasok borjai. Az igéző szemű szarvasfélék kicsinyei esetlenül jönnek a világra, egyedül még nem képesek legelni, hosszabb távolságokat megtenni, ezért az anyjuk gondoskodására van szükségük. Amíg az anyák legelnek, addig gyakran hagyják magukra a kisborjakat, általában a magasabb aljnövényzetbe bújtatva őket.

Ha az aljnövényzetben fekvő őzgida vagy szarvasborjú kerül az utunkba, nagyon fontos, hogy hagyjuk békén!

Bármilyen aranyosak és szeretetre méltók, ha közbeavatkozunk, azzal csak ártunk nekik! Az anyaállat a szaga alapján ismeri fel a kicsinyét, és ha megérzi rajta az ember szagát, az elriasztja, és magára hagyja a kicsit.

A kutyások külön figyeljenek oda arra, hogy az anyaállatokat a kutyáink szaga is megzavarhatja – hívja fel a gazdik figyelmét a kutyabarat.hu.

Fotó: MTI/Marjai János

A most következő pár hétben,

ha az erdőben sétálunk, ne engedjük a kutyáinkat szabadon szaladgálni, tartsuk őket lábnál vagy pórázon (ez utóbbi erdészeti területen amúgy is kötelező). Gondoljunk bele, hogy az erdőben mi csak látogatók vagyunk, az elsősorban a vadállatok élőhelye. Ne zavarjuk meg őket, és ne avatkozzunk bele az életükbe!

Ha betartjuk a természetjárás írott és íratlan szabályait, kevés esély van arra, hogy szarvasborjút vagy őzgidát találunk. Ne térjünk le a kijelölt ösvényről, a járt útról.

Őzsuta és gidája Hatvan határában
Fotó: MTI/Kovács Attila

Ha az anyaállat táplálkozik, és megijed az embertől vagy a kutyájától, akkor a kicsinyét ugyan magára hagyja, „elfekteti”, de valószínűleg a közelből figyeli, és várja, hogy elmenjünk, és visszatérhessen a gidájához.

Ha sír a gida, az nem azért van, mert baja van, ne induljunk el megkeresni!

Ha sebesült kicsinyt látunk, vagy az úton elgázolt őz mellett lelünk rá egy gidára, az természetesen más kérdés. Ha az életét nem fenyegeti közvetlen veszély, akkor ilyen az esetben se nyúljunk hozzá, hanem maradjunk ott, de hívjuk azonnal az illetékes erdészetet vagy nemzeti parki hatóságot – tanácsolja a kutyabarat.hu.

Neked ajánljuk
Fajmegőrzési program indul a vadmacskákért Számoljon baglyokat! (videóval) Itt a medvehagymaszezon Az amerikai kibocsátás visszaszorítását sürgetik uniós képviselők és üzleti vezetők Szent István városába ért a Zöld Busz Program
Tovább a forrásra: kutyabarat.hu
Vissza
Hírfolyam