2020. július 14., Örs, Stella
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Nyomkövető gallért kapott tíz nepáli vörös panda egy tudományos kutatáshoz

Először használnak Nepálban GPS-t vörös pandák nyomon követésére. Az országban mintegy ezer ilyen állat él, a legtöbb a himalájai régióban.

A műholdas megfigyelést lehetővé tevő gallérokat hat nőstény és négy hím vörös pandára, más néven vörös macskamedvére erősítették fel Nepál keleti, erdős vidékén, az indiai határ közelében. A kutatók munkáját a nepáli kormány és a vörös pandák védelmére létrehozott szervezet, a Red Panda Network (RPN) finanszírozza.

Fotó: Shutterstock

A kutatást vezető Damber Bista, a Queenslandi Egyetem hallgatója, az RPN biológusa elmondta: a GPS által küldött adatokból a vadon élő pandák mozgását, társas viselkedését, jellegzetes szokásait tudják nyomon követni. A gallérok minden két órában rögzítik az állat tartózkodási helyét. Az adatokat egy éven át továbbítják a műszerek a műholdas rendszerbe.

A vörös pandákat tavaly szeptember és december között szerelték fel a gallérokkal. A kísérlet egy nemzeti parkon kívül zajlik. A kutatók szerint rendben folyik a megfigyelés, az állatok jól vannak.

Először használnak Nepálban GPS-t vörös pandák nyomon követésére. Az országban mintegy ezer vörös panda él, a legtöbb a himalájai régióban.

Neked ajánljuk
A kihalás szélén áll a makifélék csaknem egyharmada, az északi simabálna és a mezei hörcsög is Kutyásodnak a városi rókák? (képgalériával) Új kis panda érkezett a budapesti állatkertbe, és megnyílt a Lepkekert is Már javában zajlik a felkészülés az egyszer használatos műanyagok betiltására Adomány a kikindai idősek otthonának
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam