2022. július 3., Kornél, Soma
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Előbújtak az első kérészek, kezdődik a tiszavirágzás, a nyár természeti csodája (videóval)

Az elmúlt napokban felbukkantak az első tiszavirágok, így hamarosan kezdődik június egyik csodálatos természeti jelensége, a kérészek násza a Tiszán és vízgyűjtő területén. Tömeges rajzásuk nem számítható ki pontosan, sok körülmény befolyásolja: a hőmérséklet, a vízállás, a szélviszonyok és a felhősödés.

A tiszavirágzás látványos esemény, ugyanakkor fontos ökológiai jelentősége is van, mert ezek a rovarok számos hal-, madár- és békafaj táplálékául szolgálnak. Ilyenkor számtalan sirályt, csért, gémet, gólyát láthatunk a Tisza vízgyűjtő területén, amint a terített asztalnál lakmároznak. A tiszavirág természetvédelmi értéke egyedenként 10 ezer forint – írja a sokszinuvidek.24.hu.

Tiszavirág

A tiszavirág (Palingenia longicauda) a legnagyobb európai kérész; 2,5-3,8 centiméteres, a fehér farksertéivel 12 centiméter hosszú is lehet. A nőstényeknek a hímekhez képest nagyobb szárnyuk és testük van, farksertéik rövidebbek, így gyorsabb repülésre képesek. Egy nőstény általában 7-8 ezer petét rak a víz felszínére. A megtermékenyített peték a fenékre süllyednek, kikelnek, majd az aljzatba és a partoldalba fúrják magukat, és az iszap szerves korhadékával táplálkoznak. Az egyedfejlődésük három évig tart, s közben hússzor vedlenek. A kifejlett kérészek három év múltán emelkednek fel a víz felszínére. A tiszavirágok ezután kezdenek el repülni, párosodnak, majd elpusztulnak.

Neked ajánljuk
Elindult az idei tiszavirágzás – Itt az első felvételek egyike Elindult az idei tiszavirágzás – Itt az első felvételek egyike A Tisza-tavi PET Kupa indulói idén is felvették a harcot a szeméttel Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Tovább a forrásra: sokszinuvidek.24.hu
Vissza
Hírfolyam