2021. január 19., Márió, Sára
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Kétszer több levesteknős él az ausztrál Raine-szigeten, mint eddig gondolták

Ausztráliában, a Raine-szigeten él a közönséges levesteknősök (Chelonia mydas) legnagyobb kolóniája. Egy új felmérés szerint azonban számukat korábban alábecsülték, csaknem kétszer annyian is lehetnek, mint eddig gondolták.

A teknősök számát a nőstények kivájta fészkek száma alapján becsülik fel. Azzal is próbálkoztak, hogy megjelölték a tojásokat, de ez a módszer teljesen megbízhatatlannak bizonyult.

Ausztrál kutatók most meglepő eredményre jutottak, miután drónos megfigyeléssel pontosabban fel tudták becsülni a populációt. Szerdai bejelentésük szerint mintegy 64 ezer közönséges levesteknős él a Nagy-korallzátonynál fekvő Raine-szigeten – ez a szám jóval nagyobb az eddig véltnél.

Fotó: Shutterstock

Richard Fitzpatrick, a Biopixel Oceans Foundation kutatója közleményében azt írta, hogy korábban alaposan alábecsülték a tényleges adatokat, a populáció valódi nagysága az eddig gondoltnak 1,73-szorosa lehet.

A bejelentés jó hír a közönséges levesteknősök csökkenő száma miatt aggódó tudósoknak. A veszélyeztetett állatok listáján szereplő teknősöket sok országban védik, a befogásuk is illegális, és a fészkelőhelyeik is védelmet élveznek. Arról azonban nehéz pontos képet nyerni, hogy milyen hatása van a védelemnek a faj fennmaradására.

Hétből hat tengeriteknős-fajt a súlyosan veszélyeztetett kategóriába sorolt a Természetvédelmi Világszervezet (IUCN).

Neked ajánljuk
Cumisüvegből táplálják a Nicaraguában született első fehér tigrist (videóval) 2021 kétéltűje: Nem szolgált rá rossz hírére, és nem is nyálkás a zöld varangy Újra természetes élőhelyükön a Thaiföldre csempészett orangutánok (videóval) Rekordmértékben csökkent tavaly az üvegházhatású gázok kibocsátása az Egyesült Államokban Klímaadaptációs szakemberek képzésének elindítását tervezi a Miskolci Egyetem
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam