2021. április 13., Ida
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Kiemelt védelmet kapott a tobzoska Kínában

A legnagyobb védettséget élvező fajok közé került a múlt héten a tobzoska Kínában, egyúttal kihúzták az állat nevét a hagyományos kínai orvoslás gyógymódjai közül. Az illegális vadászat miatt a tobzoska mind a nyolc faja a kihalás szélére került. Az emlős húsa és pikkelyei miatt lett az orvvadászok célpontja.

Az állatvédelmi szervezetek üdvözölték a kínai döntést. Paul Thompson, a Mentsük meg a tobzoskát! mozgalom szóvivője szerint fordulópontot jelenthet az átsorolás a faj fennmaradása szempontjából – számolt be róla a BBC News.

Mint hozzáfűzte: remélik, hogy miután többé nem használható fel a hagyományos gyógyításban, Kína következő lépésként olyan szabályozást is elfogad majd, amely megváltoztatja a fogyasztói szokásokat.

Katheryn Wise, a World Animal Protection állatvédő csoport szóvivője szintén „nagyszerű hírként” értékelte, hogy Kínában a legveszélyeztetettebb állatok csoportjába sorolták a tobzoskát.

Az állatot pikkelyes páncélja védi a ragadozóktól. A pikkelyeket azonban mindeddig a kínai hagyományos gyógyításban használták, a tobzoska húsát pedig különlegességként árulták.

Fotó: Shutterstock

A koronavírus-járvány kitörése után az ázsiai országban megtiltották a vadhús fogyasztását, a gyógyításhoz használt vadtermékekre vagy a szőrmék forgalmazására azonban nem vonatkozott a tiltás.

A tobzoskák azért kerültek a reflektorfénybe, mivel kiderült, hogy a COVID-19-betegséget okozó új koronavírushoz hasonló törzseket hordoznak. A tudósok vizsgálják, hogy a tobzoskáknak volt-e szerepe abban, hogy a vírus állatokról emberre terjedt át, de egyelőre nem született egyértelmű eredmény ezekben a kutatásokban.

Neked ajánljuk
Vadkamerán rögzítették a legritkább nagymacskát, az amuri leopárdot (videóval) Közel 200 teknőst találtak egy bőröndben egy Galápagos-szigeteki repülőtéren Oroszország és Kína is meghívást kapott az áprilisi klímacsúcsra Mentális pandémia veszélyére figyelmeztetnek – Beszélgessünk egymással! Utolsó európai menedékükön orvhalászat veszélyezteti a Duna tokhalfajait
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam