2021. augusztus 2., Lehel
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Orrszarvúkat telepítenek át egy nepáli nemzeti parkból, mert nagyon elszaporodtak

Miután egyre több indiai orrszarvú (Rhinoceros unicornis) hullott el a nepáli Csitvan Parkban, a rezervátum vezetősége a túlszaporodott faj egyes példányainak áttelepítése mellett döntött. A terület valószínűleg elérte kapacitása határait – közölte a nemzeti parkokért és természetvédelemért felelős nepáli minisztérium.

Hasonló akciókra már korábban is sor került, az állatvédők szerint azonban egyre kevesebb a befogadásra alkalmas régió – írja a BBC.com.

Nepál nagy sikereket ért el kihalással fenyegetett állatfajok, köztük a tigrisek és az indiai orrszarvúk védelmében.

Az UNESCO világörökségi listáján szereplő Csitvan Nemzeti Parkban a WWF természetvédelmi szervezet szerint a 70-es években még kevesebb mint 100 indiai orrszarvú létezett, számuk azonban mára 600-ra emelkedett, a faj szinte minden ötödik példánya Nepálban él.

Fotó: Shutterstock

Az elmúlt két évben azonban a Csitvan Parkban, mely az indiai orrszarvúk második legnagyobb élőhelye a világon, jóval több egyed pusztult el, mint korábban. Az elmúlt 20 hónapban 68 állat hullott el, egyharmaddal több, mint az ezt megelőző azonos időszakban.

Az orrszarvúk táplálékkeresés közben egyre gyakrabban nyomulnak mezőgazdasági területekre, ami konfliktusokhoz vezet az emberek és állatok között. A szakértők szerint a faj egyedei között is egyre több a harc.

Neked ajánljuk
Még sosem jött világra vadonban gorillakölyök fogságban született szülőktől – mostanáig Ne etessük a vízimadarakat! Az Év madara 2022: ezúttal a színek jegyében szavazhatunk Bőrvédő gyógynövények kánikula idejére Mennyit nyerhet vele a Tesla, ha mindenki használhatja a Superchargereket?
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam