2021. szeptember 26., Jusztina, Pál
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Olyan állatot találtak, amelynek semmi keresnivalója Magyarországon

Különleges állatfajra bukkantak a Délegyházi-tavaknál. Both Zoltán vadállatbefogó elmondta, hogy az aligátorteknős emberre nem támad, sőt kerüli. Az állatnak vélhetően a környéken lehetnek a szülei és a testvérei.

A megtalált aligátorteknős-bébi a napokban kelhetett ki, hiszen nem volt nagyobb, mint egy gyufásdoboz, és hasonlóan a Magyarországon őshonos mocsári teknős kicsinyeihez, az év ezen szakaszában másznak elő a tojásokból – mondta az InfoRádiónak nyilatkozó Both Zoltán, aki június elején fogta be az állatot.

A megtalált egyed nem veszélyes, szemben a felnőtt szülőállatokkal, amelyek a környéken lehetnek.

Az aligátorteknősök eredetileg az Egyesült Államok, valamint Kanada területén őshonosak, ám napjainkban évente két-három nagyobb példányt Magyarország tavaiban, folyóiban is befognak a szakemberek, elsősorban a felelőtlen állattartók miatt,

akik ráunnak az állatokra, és szabadon engedik őket. Az aligátorteknősök, akárcsak a szintén nem őshonos ékszerteknősök, könnyedén áttelelnek és szaporodnak is Magyarországon.

Both Zoltán – aki június elején számolt be közösségi oldalán az újonnan megtalált aligátorteknősről – megjegyezte: egy kifejlett aligátorteknős jól felismerhető, mivel a mocsári teknősökkel ellentétben hosszú farkukat – mintegy sárkányszerűen – kitüremkedő pikkelyek tarkítják. A páncélzatuk és a fejük is eltér ismert társaikétól, sokkal robusztusabb állatok.

Az aligátorteknős tartása veszélyesállat-tartási engedélyhez kötött. A nőstények általában 5-20 tojást raknak le. A kikelések között pár nap eltérés lehet, de „ahol egy pici van, ott valószínűleg lehet több is” – mondta a szakember.(Fotók: Facebook /Both Zoltán)

Both Zoltán hangsúlyozta:

nem szeretnének pánikot kelteni, csak felhívni a lakosok figyelmét, hogy ha újabb teknős bukkanna fel a környékén, mindenképp jelentsék a hatóságoknak.

Mindemellett kiemelte: nem kell aggódni, senkit nem fog elkapni a víz alatt egy ilyen aligátorteknős, hiszen ezek a vadállatok is tartanak az embertől, meghúzódnak az iszapban. Legfeljebb akkor védekeznek, ha valaki sarokba szorítja őket, vagy megpróbálja piszkálni. Ráadásul ezek a teknősök nem emberevők, halakkal táplálkoznak, illetve kisebb vízimadarakkal, ha el tudják őket kapni.

Lévén, hogy nincs természetes ellenségük, az aligátorteknősök komoly károkat tudnak okozni például a halastavak élővilágában, és

nagy fenyegetést jelentenek a Magyarországon őshonos mocsári teknősökre is, amelyeket idővel teljesen kiszoríthatnak a természetes élőhelyükről. Egy biztos: semmi keresnivalója nincsen Magyarországon az aligátorteknősnek, de még Európában sem a szabadban

– tette hozzá Both Zoltán az InfoRádiónak adott nyilatkozatában.

Neked ajánljuk
Nőtt a fókapopuláció a Watt-tengernél Javul a tonhal helyzete, romlik a komodói varánuszé Világelső a Mura–Dráva–Duna Bioszféra-rezervátum, Magyarország is tagja Így készíthetünk otthon herbamézet A vadászat és a természet témájában nyílt kiállítás a Ludwig Múzeumban
Tovább a forrásra: infostart.hu
Vissza
Hírfolyam