2020. október 24., Salamon
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A járványban nem éledt újra a természet, sőt – a válság a megóvásáért küzdőket is magával sodorhatja

A velencei lagúnákban feltűnő delfinek, a háborítatlanul párosodó állatkerti pandák és a nagyvárosokban bóklászó szarvasok képei felüdülést jelentettek a járvánnyal és a nyomában járó válsággal kapcsolatos hírek közepette. Ugyanakkor azt a – hamis – látszatot keltették, hogy a természet a koronavírus kevés nyertese közé számít majd – figyelmeztet a nemzetközi természetvédelem egyik meghatározó szereplője, Razan Al Mubarak.

A WWF Egyesült Arab Emírségekben működő szervezetének igazgatója, a  Természetvédelmi Világszövetség elnökségéért induló Razan Al Mubarak publicisztikájában aláhúzza: a levegőszennyezés egyértelműen függ a nemzetek gazdasági teljesítményétől, így az sem meglepő, hogy a légkör állapota mérhető  javulást mutatott a járvány alatt.

Ugyanakkor az élővilágot fenyegető válság mozgatórugói sokkal összetettebbek annál, mint hogy néhány zavartalan héttől gyökeres fordulatot remélhetnénk.

Egy természetvédelmi projektek támogatására szakosodott alap felmérése szerint a velük 80 országból kapcsolatban álló mintegy 300 szervezet munkatársainak 67 százaléka nyilatkozott úgy, hogy a járvány negatívan befolyásolta a működésüket, 40 százalékuk pedig, hogy az állásukat. Munkájuk elvesztéséről a megkérdezettek 22 százaléka számolt be.

Sirály szemléli a kihalt várost egy isztambuli hídról Fotó: shutterstock.com

A kijárással kapcsolatos korlátozások számos terepen zajló fajtavédelmi programot és kutatást tettek lehetetlenné, ahogy a laboratóriumokban zajló munkát is. Ráadásul a biológiai sokféleség megőrzését célzó erőfeszítések anyagi forrásai is megcsappantak, hiszen ezeket túlnyomórészt a vírus terjedése miatt bezárt állatkertek, szafarik és nemzeti parkok bevételeiből finanszírozták.

A pandémia nyomában járó válság ugyanakkor sokkal távolabb ható, és nagyobb horderejű fenyegetéssel is jár:

a veszélyeztetett fajok sorsát végleg megpecsételheti, ha a munkanélkülivé váló tömegek Afrika és Ázsia vidéki régióiba visszatérve a túlélés érdekében újra a vadászat, az orvvadászat vagy az erdőterületek mezőgazdasági hasznosítása felé fordulnak.

Ezt a veszélyt csak fokozza a természet megóvásáért küzdő szakemberek kényszerű távolmaradása. Razan Al Mubarak írásából kitűnik, hogy ha a nemzetközi közösség nem kezeli kellő súllyal a természetes ökoszisztémák megóvásának ügyét, és nem biztosítja az erre szükséges forrásokat, azzal nemcsak az elképesztő sebességgel zajló kihalási hullám megfékezése válhat kérdésessé, de a korábbi évtizedekben elért eredmények is veszélybe kerülhetnek.

Neked ajánljuk
A városi vadvilág alkalmazkodott az ember életmódjához A halak is szociális lények – ezt nem árt észben tartanunk, amikor ész nélkül halásszuk őket A bányászat tovább fokozza az Amazonas-medencére nehezedő nyomást Már épül a Factory Zero Íme a technológia, amely lehetővé teszi, hogy bárhol feltölthessük a villanyautónkat
Tovább a forrásra: mongabay.com
Vissza
Hírfolyam