2020. szeptember 27., Adalbert
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Már meg lehet nézni a debreceni állatkert vöröspanda-hímjét (képgalériával)

Pandita a németországi dortmundi állatkertből érkezett hat év előkészítő munka eredményeként az Európai Fajmegőrzési Program (EAZA EEP) keretében. Az állatkertben 2014 óta már él két kiváló genetikájú nőstény.

A járványhelyzet miatt hónapokra el kellett halasztani a nemzetközi állatszállításokat, de június 12-én megérkezett Pandita. A hím a hosszú út után egyelőre a karantén időszakát tölti, de már a látogatók is megtekinthetik az ikerlányok bemutatójával szomszédos kifutóban, ahogy a helyben termelt bambuszt csemegézi – olvasható Nagy Gergely Sándornak, az intézmény igazgatójának közleményében.

Pandita, a Debreceni Állatkert új lakója Fotó: Debreceni Állatkert, Növénykert és Vidámpark

Az állatkert egyik közönségkedvencének számító faj, a kispanda vagy vörös macskamedve (Ailurus fulgens) a macskamedvefélék családjának egyetlen ma élő faja.

Életterének drasztikus zsugorodása és az illegális kereskedelem következtében vadon élő populációját ma tízezernél kevesebb felnőtt egyedre becsülik, ezért a faj veszélyeztetett besorolással szerepel a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) vörös listáján.

Fotó: Debreceni Állatkert, Növénykert és Vidámpark

Emberi gondozásban élő állománya is nehéz helyzetben van, mivel a születések száma nagyjából megegyezik a halálozásokéval. A debreceni állatkert részt vesz a Vörös Panda Hálózat (Red Panda Network) munkájában is, és támogatja a faj megőrzését Nepálban és Indiában.

Fotó: Debreceni Állatkert, Növénykert és Vidámpark
Neked ajánljuk
Korrekordot döntött a budapesti állatkert mhorr-gazellája Természetes élőhelyüket idéző, hatalmas új lakhelyet kaptak az óriáspandák Tokióban Kis fehér oroszlán került elő egy karambol után egy kamionból (videókkal) Nem elégségesek az unió klímavédelmi erőfeszítései? Távoli példa bizonyítja: egy jól megtervezett otthon a természettel és a lakók igényeivel is összhangban lehet
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam