2020. július 14., Örs, Stella
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Már meg lehet nézni a debreceni állatkert vöröspanda-hímjét (képgalériával)

Pandita a németországi dortmundi állatkertből érkezett hat év előkészítő munka eredményeként az Európai Fajmegőrzési Program (EAZA EEP) keretében. Az állatkertben 2014 óta már él két kiváló genetikájú nőstény.

A járványhelyzet miatt hónapokra el kellett halasztani a nemzetközi állatszállításokat, de június 12-én megérkezett Pandita. A hím a hosszú út után egyelőre a karantén időszakát tölti, de már a látogatók is megtekinthetik az ikerlányok bemutatójával szomszédos kifutóban, ahogy a helyben termelt bambuszt csemegézi – olvasható Nagy Gergely Sándornak, az intézmény igazgatójának közleményében.

Pandita, a Debreceni Állatkert új lakója Fotó: Debreceni Állatkert, Növénykert és Vidámpark

Az állatkert egyik közönségkedvencének számító faj, a kispanda vagy vörös macskamedve (Ailurus fulgens) a macskamedvefélék családjának egyetlen ma élő faja.

Életterének drasztikus zsugorodása és az illegális kereskedelem következtében vadon élő populációját ma tízezernél kevesebb felnőtt egyedre becsülik, ezért a faj veszélyeztetett besorolással szerepel a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) vörös listáján.

Fotó: Debreceni Állatkert, Növénykert és Vidámpark

Emberi gondozásban élő állománya is nehéz helyzetben van, mivel a születések száma nagyjából megegyezik a halálozásokéval. A debreceni állatkert részt vesz a Vörös Panda Hálózat (Red Panda Network) munkájában is, és támogatja a faj megőrzését Nepálban és Indiában.

Fotó: Debreceni Állatkert, Növénykert és Vidámpark
Neked ajánljuk
Új kis panda érkezett a budapesti állatkertbe, és megnyílt a Lepkekert is Megmentette a faját, most visszaköltözhet hazájába Diego, a galápagosi óriásteknős (videóval) Rejtélyes szívdobbanások jönnek az univerzum mélyéről Már javában zajlik a felkészülés az egyszer használatos műanyagok betiltására Adomány a kikindai idősek otthonának
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam