2021. június 16., Jusztin
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Alaptörvény-ellenesnek ítélte az Alkotmánybíróság az erdőtörvény több pontját

Az Alkotmánybíróság (AB) szerint alaptörvény-ellenes az erdőről, az erdő védelméről és az erdőgazdálkodásról szóló törvény 2017. évi módosításának számos eleme. Az AB ezért e rendelkezéseket megsemmisítette, lehetővé téve, hogy minden erdőben csak a természeti értékekre tekintettel lehessen intézkedéseket hozni.

Az ügyben az alapvető jogok biztosa fordult az Alkotmánybírósághoz, mert a jövő nemzedékek érdekeinek védelmét ellátó biztoshelyettessel egyetértve úgy ítélte meg, hogy 

az erdőtörvény módosítása elsősorban az erdőgazdálkodók érdekeit szolgálja, és a környezetvédelmi szempontok háttérbe szorulnak.

A Rám-szakadék a Pilisben Fotó: Shutterstock

Az AB napokban közzétett határozatában megállapította: alaptörvény-ellenes az erdőről, az erdő védelméről és az erdőgazdálkodásról szóló 2009. évi XXXVII. törvény 2017. évi módosításának számos eleme.

Az Alkotmánybíróság ezért e rendelkezéseket megsemmisítette, lehetővé téve az erdészeti, illetőleg természetvédelmi hatóság számára, hogy valamennyi erdőben az adott egyedi természeti értékekre tekintettel rendelhesse el a megóvásukhoz feltétlenül szükséges intézkedéseket.

Az Alkotmánybíróság határozatának teljes szövege ezen a linken olvasható.

Neked ajánljuk
Út mentén találtak rá egy új varangyfajra Peruban Atomrobbantások „mellékterméke”: meghatározható a cetcápák kora Magyarország 30+2 természeti csodája (videó) Magyarországon teszteli az új csomagolási fejlesztését a Coca-Cola Ingyenes startup-dizájntáborra pályázhatnak a középiskolások
Tovább a forrásra: nak.hu
Vissza
Hírfolyam