2021. január 21., Ágnes
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Alaptörvény-ellenesnek ítélte az Alkotmánybíróság az erdőtörvény több pontját

Az Alkotmánybíróság (AB) szerint alaptörvény-ellenes az erdőről, az erdő védelméről és az erdőgazdálkodásról szóló törvény 2017. évi módosításának számos eleme. Az AB ezért e rendelkezéseket megsemmisítette, lehetővé téve, hogy minden erdőben csak a természeti értékekre tekintettel lehessen intézkedéseket hozni.

Az ügyben az alapvető jogok biztosa fordult az Alkotmánybírósághoz, mert a jövő nemzedékek érdekeinek védelmét ellátó biztoshelyettessel egyetértve úgy ítélte meg, hogy 

az erdőtörvény módosítása elsősorban az erdőgazdálkodók érdekeit szolgálja, és a környezetvédelmi szempontok háttérbe szorulnak.

A Rám-szakadék a Pilisben Fotó: Shutterstock

Az AB napokban közzétett határozatában megállapította: alaptörvény-ellenes az erdőről, az erdő védelméről és az erdőgazdálkodásról szóló 2009. évi XXXVII. törvény 2017. évi módosításának számos eleme.

Az Alkotmánybíróság ezért e rendelkezéseket megsemmisítette, lehetővé téve az erdészeti, illetőleg természetvédelmi hatóság számára, hogy valamennyi erdőben az adott egyedi természeti értékekre tekintettel rendelhesse el a megóvásukhoz feltétlenül szükséges intézkedéseket.

Az Alkotmánybíróság határozatának teljes szövege ezen a linken olvasható.

Neked ajánljuk
A farkasok visszatérése a fáknak és a cserjéknek is hasznos, de még a talajnak is jó Csak vendégek vagyunk az erdőben, illene tiszteletet tanúsítani Varázslatos jelenség: kéken világító óceán a Maldív-szigeteken (videókkal) Innovatív fejlesztés az esővíz kezelésére Életmentő segítség a Duna Aszfalttól
Tovább a forrásra: nak.hu
Vissza
Hírfolyam