2021. június 14., Vazul
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Megfejtették a hápogó hangon jelző méhkirálynők kettős énekét

A dolgozó méhek úgy segítenek a világra újabb királynőket, hogy viasszal speciális lépsejtekbe zárják, és méhpempővel táplálják őket. A királynő „hápogó” hangot ad, amikor készen áll arra, hogy kikeljen a kamrájából. Ám ha egyszerre kettő kel ki, elkezdődik köztük a harc. Egyébként a dolgozó méhek döntik el, akarnak-e új királynőt vagy sem.

Ha egy királynő kikel a lépsejtből, „hápogása” tülkölésszerű hangra vált, amellyel azt jelzi a dolgozóknak, hogy a többi – még hápogó – királynőt tartsák fogságban.

Martin Bencsik, a nottinghami Trent Egyetem kutatója, a Scientific Reports című tudományos lapban bemutatott kutatás vezetője szerint igazán „különleges ezeknek a csodálatos állatoknak a hápogása és tülkölése”.

„Hallható, ahogy a királynők válaszolnak egymásnak. Azt feltételezték, hogy az egyik királynő beszél a másikhoz, valószínűleg azért, hogy kölcsönösen felmérjék, melyikük erősebb. Most azonban bizonyítékunk van egy másik magyarázatra” – mondta Bencsik.

A tülkölés a kolóniában mozgó királynő hangja, amely jelzi jelenlétét a dolgozóknak. A hápogás azon királynők jeladása, amelyek készen állnak arra, hogy előbújjanak, de még lépsejtjük fogságában vannak.

Méhkirálynő dolgozó méhek között Fotó: Shutterstock

A királynők tehát nem egymásnak üzennek, kommunikációjuk a királynő és a dolgozók között zajlik. A több ezernyi méhből álló társadalom igyekszik egyszerre csak egy királynőt kiengedni.

A szakértő elmagyarázta, hogy a hápogó királynőket a dolgozók szándékosan tartják fogságban – addig nem engedik szabadon a hápogó méhkirálynőt, amíg hallják a tülkölést. Ha a tülkölés abbamarad, az azt jelenti, hogy a királynő valószínűleg kirajzott, azaz elhagyta a méhcsaládot, hogy új közösséget hozzon létre. Ez a kolóniát arra sarkallja, hogy kiengedjen egy új királynőt.

„Minden döntés a csoport döntése. A dolgozó méhek döntik el, akarnak-e új királynőt vagy sem” – mondta Bencsik.

Neked ajánljuk
Méhek milliói pusztultak el egy szállítás során, az ukrán posta felhagy vele Edukációs kampány indult a méhekért Maszkok hatalmas tömegei szennyezik az óceánokat Az ENSZ üzenete az óceánok világnapján: eljött a cselekvés ideje Ezer környezetkímélő kocsival lett több a hazai utakon idén májusban
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam