2021. augusztus 4., Dominika, Domonkos
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Megmentette a faját, most visszaköltözhet hazájába Diego, a galápagosi óriásteknős (videóval)

Hivatalosan nyugdíjba vonul Diego, a galápagosi óriásteknős, aki legendás libidója révén segített megmenteni faját a kihalástól. A százéves Diegót 14 másik hímmel együtt költöztették vissza szülőhelyére, a Galápagos-szigetekhez tartozó Espanolára az Egyesült Államokból.

Az óriásteknősök hétfőn ugyan már szabadon legelészhettek, de első körben karanténban maradnak, nehogy idegen növények magjaival szennyezzék be a lakatlan Espanolát, amely a szigetcsoport egyik legrégebbi része.

Az óriásteknősök évtizedeken át fogságban éltek, előbb a kaliforniai San Diego állatkertjében, majd a Santa Cruz-szigeten, ahol egy tenyészprogramban vettek részt. A program sikeres volt: az 1960-as évek óta több mint kétezer óriásteknős jött a világra.

A csaknem 80 kilogrammot nyomó Diego több száz utódot nemzett: a becslések szerint a ma élő kétezer óriásteknős nagyjából 40 százaléka köszönhető neki.

„Super Diego”, aki megmentette a kihalástól saját faját Fotó: Shutterstock

Ecuador környezetügyi minisztere, Paulo Proano Andrade a teknősök hazatérésével kapcsolatban a Twitteren azt írta, hogy a tenyészprogram történetének egy fontos fejezete zárult le.

Nagyjából 50 évvel ezelőtt a galápagosi óriásteknős (Chelonoidis hoodensis) fajnak mindössze 2 hím és 12 nőstény egyede élt Espanolán.

A Galápagosi Nemzeti Park (PNG) szerint Diegót a XX. század elején fogták be egy tudományos expedíció keretében.

Neked ajánljuk
Hatalmasra nőtt, invazív aranyhalak pusztítanak a minnesotai tavakban Úgy tűnik, megfőttek a kagylók a hőhullámtól (videóval) 7000 kilométeres repülőút vár Kenyáig egy egész elefántcsordára A BKK augusztusi akciója: hétfőnként diákbérlettel kedvezményes jegy váltható az állatkertbe Úgy tűnik, az új energiacímkéket még szoknunk kell
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam