2021. január 23., Rajmund, Zelma
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Páva is próbálta, végül pulyka költötte ki – Egy elárvult babagólya története (videóval)

Meglehetősen szomorú, de igen eseménydús is volt a hortobágyi madárkórházba került kis madár eddigi élete. Egyik szülőjét áramütés érte, a másik pedig már nem tudta egyedül melegen tartani a tojást. Egy helyi solymász és szomszédja igyekezett segíteni a tojásban lévő magzaton.

„Bélmegyer község egyetlen gólyafészkében március 20-án történt meg a tragédia. A hím gólya áramütést szenvedett, és életét vesztette. A költést épp hogy csak elkezdték, a fészekben még az első tojáson ült a tojó. Sajnos egyedül nem tudta volna kikölteni, így mentésre volt szükség” – számolt be róla a Madárkórház Alapítvány.

A tojást Séllei Zoltán helyi solymász vette magához. Először arra gondolt, hogy keltetőgépbe teszi, de aztán egy szomszédja felajánlotta, hogy az ő egyik kotló pávája alá elhelyezheti. A kotló madár elfogadta a tojást, ám nem sokkal később a pótmamát elragadta egy kóbor kutya. A páva gazdája, Szántai Péter gyorsan talált újabb helyet a gólyatojásnak: egy kotló pulyka „vállalta” magára az anyaszerepet, alatta pedig a kalandos hetek után kikelt a kis gólya.

A fiókát a solymász és nagyobbik fia, Dániel kezdte el nevelni, majd május végén, amikorra már megerősödött, elvitték a hortobágyi madárkórházba. Azóta fajtatársai között nevelkedik tovább, hogy őket megismerve, közéjük beilleszkedve vonulhasson nyár végén Afrikába.

Az alábbi videóban részletesen is megismerhetik a kis gólya történetét.

Neked ajánljuk
Évtizedekkel ezelőtti szürkemarha-vérvonalat keltenek életre a Hortobágyon Elrendelte Biden az Egyesült Államok párizsi klímaegyezményhez való visszatérését Mitől lehet kisebb az online kereskedelem klímalábnyoma? Sokakon segítettek a tatabányai civilek Különleges napelem növényi hulladékból
Tovább a forrásra: sokszinuvidek.24.hu
Vissza
Hírfolyam