2021. október 25., Bianka, Blanka
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

100 tagú gólyacsapat költözött Beremendre

Április utolsó harmadában Beremenden egy népes, közel 100 példányból álló gólyacsapat jelent meg. A madarak főleg a Püspökbóly és Csípőtelek között fekvő mezőgazdasági területeken táplálkoznak, éjszakázásra pedig a püspökbólyi épületek és szalmabálák tetejére húzódtak be.

„Ilyen népes csapatok általában ivaréretlen gólyákból verődnek össze. Ha a madarak felélik az adott terület táplálékkészletét, akkor odébb állnak. Úgy tűnik, hogy Beremend térségében bőven van táplálék (főleg mezei pocok), mert a gólyák folyamatosan a területen tartózkodnak; bár május végére némileg csökkent a számuk” – olvasható a Magyar Madártani Egyesület (MME) Baranya Megyei Csoportjának közösségi oldalán.

Mint írják, hasonló gyülekezést figyeltek meg Sátorhely térségében is, ahol 30-50 gólyát lehetett látni az utóbbi hetekben. Feltételezhetően a beremendi gólyák egy része költözött át oda a jobb táplálkozási lehetőségek reményében, de lehet, hogy máshonnan érkeztek. Az MME szakemberei

azt tartják érdekesnek, hogy a madarak ilyen hosszú ideig kitartanak mindkét helyen.

A beremendi gólyák egy része Fotó: Bank László

A gólyagyülekezésnek jótékony hozadéka – azon túl, hogy sok pockot fogyasztanak –, hogy

Püspökbólyban, ahol az utóbbi 50 évben nem fészkeltek gólyák, most három pár is megtelepedett.

Két pár villanyoszlopra épített fészket, egy harmadik pár pedig a hidroglóbusz tetején. Költésük még június 12-én is tartott.

„Sátorhely sem akar elmaradni Püspökbóly mögött. A hónap folyamán itt két új fészket raktak a gólyák. Ezek fiatal párok lehetnek, mert a tojásrakásig már nem jutottak el” – írják a Baranya megyei madárvédők.

Neked ajánljuk
A tengeri madarak több mint felében megtalálhatók műanyagok adalékanyagai Disznók segítenek távol tartani a madarakat a holland repülőtértől Kulcsfontosságú az erdei biodiverzitás Kék Bolygó Podcast: 9 G-vel repülünk Tarjánban is ültettek fákat a településfásítási programon belül
Tovább a forrásra: facebook.com
Vissza
Hírfolyam