2021. augusztus 2., Lehel
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Japán minierdőkkel küzdenének Európában a klímaváltozás ellen (videókkal)

Egy új, a biodiverzitás megőrzését és a klímaváltozás káros hatásainak mérséklését célzó mozgalom keretén belül kicsi, sűrű erdők tűnnek fel Európa-szerte. Az apró Miyawaki-erdőket sűrűbbnek és a biológiai sokszínűség szempontjából gazdagabbnak tartják más erdőknél.

A mozgalom a japán botanikus, Akira Miyawaki nevéhez fűződik, aki több mint ezer apró erdőt ültetett el Japánban és Malajziában is. Az erdők pusztán teniszpálya-méretűek lehetnek, gyakran iskolaudvarokra vagy utak mellé telepítik – írja a The Guardian.

A minierdők tízszer gyorsabban nőnek, harmincszor sűrűbbek, és százszor gazdagabbak a biodiverzitás szempontjából, mint a hagyományos módszerekkel ültetettek. Ültetésnél figyelembe veszik a tájhonos fajokat és az adott terület adottságait.

Fotó: arenya.org

Egy Miyawaki-erdőben legjobb esetben legalább harmincféle fafaj található. A tudósok véleménye szerint a minierdő több mint negyvenszer annyi szén-dioxidot nyel el, mint az az erdő, ahol csak egyféle faj található.

Hollandiában 2015 óta 100 Miyawaki-erdőt ültettek, és 2022-ig meg szeretnék duplázni számukat, környezetvédelmi csoportok pedig Belgiumban, és Franciaországban is 40 ilyen minierdő ültetésén dolgoznak – számolt be róla a hvg.hu.

Neked ajánljuk
Ekkora barnamedveállomány-felmérés még sosem volt Európában Az Év madara 2022: ezúttal a színek jegyében szavazhatunk Japánban az utóbbi évtizedben lényegesen több eső esik, ezért terítette maga alá földcsuszamlás a várost Elbírálták a Zöld Busz Program első pályázatait Szélsőségesen alacsony a Nagy-sóstó vízszintje, beavatkozásra van szükség
Tovább a forrásra: hvg.hu
Vissza
Hírfolyam