2021. október 24., Salamon
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Illegális magántulajdonban van az Amazonas brazíliai esőerdeinek negyede

Ezeken a vidékeken akcióba léptek a „földtolvajok”, megnövekedett a fakitermelés és az erdőégetés mértéke. A fákat kivágják vagy felégetik, hogy ezzel területet nyerjenek a legelők és a marhák számára.

Az Ipam kutatóintézet és a Pará Állami Egyetem közös vizsgálata szerint az elmúlt 21 évben – 1997 és 2018 között – jogtalanul elfoglaltak 116 ezer négyzetkilométernyi, közterületnek számító erdőt, amely a teljes terület 23 százaléka.

„Olyan, mintha ez a senki földje lenne. Ezeknek a régióknak azonban közterületeknek és erdőknek kellene maradniuk” – mondta Paulo Moutinho, a tanulmány egyik szerzője.

Fakivágás és erdőégetés az Amazonas brazíliai területén Fotó: Shutterstock

A teljes amazóniai területen 498 ezer négyzetkilométer található, amit nem használnak semmilyen célra.

Jair Bolsonaro, Brazília elnöke decemberben törvényjavaslatot nyújtott be, amelyet „földrablási törvénynek” is neveznek. Ha elfogadják, a 2018 előtti illegális fakitermelést és a közterületnek számító földek jogtalan elfoglalását visszamenőleg legálissá nyilvánítják.

Neked ajánljuk
Húsz éve nem volt ilyen kevés erdőirtás az Amazonas brazíliai részén Húsz éve nem volt ilyen kevés erdőirtás az Amazonas brazíliai részén Aktivisták emberiség elleni bűnökért vonnák felelősségre Jair Bolsonarót Használd máshogyan: három filléres csodaszer a lakásban Lejárt a mélytengerektől kapott haladék?
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam