2020. szeptember 29., Mihály
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Illegális magántulajdonban van az Amazonas brazíliai esőerdeinek negyede

Ezeken a vidékeken akcióba léptek a „földtolvajok”, megnövekedett a fakitermelés és az erdőégetés mértéke. A fákat kivágják vagy felégetik, hogy ezzel területet nyerjenek a legelők és a marhák számára.

Az Ipam kutatóintézet és a Pará Állami Egyetem közös vizsgálata szerint az elmúlt 21 évben – 1997 és 2018 között – jogtalanul elfoglaltak 116 ezer négyzetkilométernyi, közterületnek számító erdőt, amely a teljes terület 23 százaléka.

„Olyan, mintha ez a senki földje lenne. Ezeknek a régióknak azonban közterületeknek és erdőknek kellene maradniuk” – mondta Paulo Moutinho, a tanulmány egyik szerzője.

Fakivágás és erdőégetés az Amazonas brazíliai területén Fotó: Shutterstock

A teljes amazóniai területen 498 ezer négyzetkilométer található, amit nem használnak semmilyen célra.

Jair Bolsonaro, Brazília elnöke decemberben törvényjavaslatot nyújtott be, amelyet „földrablási törvénynek” is neveznek. Ha elfogadják, a 2018 előtti illegális fakitermelést és a közterületnek számító földek jogtalan elfoglalását visszamenőleg legálissá nyilvánítják.

Neked ajánljuk
Kihaltnak hitt békafajt fedeztek fel ismét Brazíliában A brazil kormány mégsem hagy fel az Amazonas védelmével A járványügyi intézkedések betartásával, visszafogottan, de folytatódtak a klímasztrájkok A Body Shop bevásárol műanyaghulladékból Kína új kibocsátási célja az elmúlt öt év legfontosabb klímavédelmi fejleménye
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam