2021. szeptember 19., Vilhelmina
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Kutyásodnak a városi rókák? (képgalériával)

Egy nemrég megjelent kutatás szerint a városi vörös rókák egyre jobban hasonlítanak a kutyákra. A jelenség az urbánus környezethez való alkalmazkodással állhat összefüggésben.

A kutatás során a szakértők a városban, valamint a természetes környezetükben élő rókák koponyáinak alakját vizsgálták, amely során arra a megállapításra jutottak, hogy a városi rókáknak szignifikánsan hosszabb és vékonyabb az orra, mint a vadon élő társaiknak – írja az IFL Science cikke alapján a magyarmezogazdasag.hu.

Ez az eltérés feltehetőleg megkönnyíti a városi példányok számára, hogy élelem után kutassanak a szemétben, valamint hogy a kerti falak alá áshassanak.

Fotó: Shutterstock

A Glasgow-i Egyetem kutatócsoportja, a Proceedings of the Royal Society B nevű folyóiratban megjelent tanulmányában 111 vörös róka (Vulpes vulpes) koponyáját vizsgálta meg, amelyeket az 1970-es évek elején gyűjtöttek Londonban, illetve a környező vidéki területeken.

A keskenyedő orr mellett azt is megállapították, hogy a városi rókák koponyájának mérete csökkent, vagyis az agy is zsugorodhatott. A kutatók szerint

ez a „domesztikáció szindrómának” az egyértelmű jele, olyan jellemvonások „gyűjteményéé”, amelyek a háziasítás során jelennek meg, úgymint az agy zsugorodása, a koponya formájának és a bunda színének változása, illetve a fogméret csökkenése.

Róka sétál el a londoni kormányfői rezidencia, a Downing Street 10. bejárata előtt 2018. június 26-án
Fotó: MTI/EPA/Will Oliver

Mindez arra utal, hogy a vizsgált városi rókák hasonló folyamatokon mehettek keresztül, mint korábban a kutyák. Ugyanakkor fontos megjegyezni, hogy mindezek ellenére igencsak különböznek a házi kedvenceinktől.

A kutatók úgy vélik, hogy az eredményeik arról is információkat nyújthatnak, hogy hogyan zajlott a vad kutyák háziasítása.

Fotó: Shuttrestock

További érdekesség, hogy bár a rókák városi környezethez való alkalmazkodása meglepően gyors folyamatnak tűnhet, azonban, ahogyan azt a híres orosz rókakísérlet is mutatta, a domesztikáció megjelenése akár évtizeden belül bekövetkezhet.

Neked ajánljuk
Nagyobb veszélyben lehetnek a nagymacskák, mint gondoltuk Javul a tonhal helyzete, romlik a komodói varánuszé Kilövésre ítélt rókákat próbál megmenteni Bridget Bardot Fiatalok innovatív ötleteit várja a Red Bull Nem a csomagkiszállító robotok fogják fenntarthatóbbá tenni az internetes kereskedelmet
Tovább a forrásra: magyarmezogazdasag.hu
Vissza
Hírfolyam