2022. július 1., Annamária, Tihamér
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Drámaian nőtt a fakitermelés az uniós országokban

A 2016–2018-as időszakban 49 százalékkal vágtak ki több fát, mint 2011 és 2015 között. Az erdőirtás fokozódása a fa mint fenntarthatónak ítélt nyers- és üzemanyagforrás iránti kereslet emelkedésének a számlájára írható.

Mindezt műholdfelvételek értékelésével állapították meg az Európai Bizottság Közös Kutatóközpontjának (JRC, Joint Research Centre) az olaszországi Isprában dolgozó tudósai.

Az Európai Unió területének mintegy 38 százalékát borítja erdő jelenleg. Az EU-ban kibocsátott szén-dioxid nagyjából 10 százalékát szívják magukba a fák. Amennyiben a kutatók által megállapított trend folytatódik, akkor a fák a kibocsátás kisebb százalékát kompenzálják majd – olvasható a Nature tudományos lap friss számában megjelent tanulmányukban.

Fotó: Shutterstock

A kutatást vezető Guido Ceccherini és kollégái 26 uniós állam (Málta és Ciprus nem szerepelt köztük) erdőinek változásait vizsgálták meg a 2004 és 2018 között készült műholdfelvételeken. A digitális térképek felbontása 30 méteres volt, így már a kisebb irtások is felismerhetők voltak.

Az erdőirtás majdnem 50 százalékos emelkedésének három lehetséges okát állapították meg.

  • Az egyik az európai erdők változása, mely szükségessé tette az „érett” fák eltávolítását, ennek alapján azonban legfeljebb 10 százalékos emelkedést várhattak volna.
  • A másik az erdőtüzek vagy viharkárok okozta faveszteség lehetne, ezt azonban a kutatók figyelmen kívül hagyhatónak ítélték,
  • így szerintük csak a harmadik maradt, a fa iránti növekvő kereslet, amit az ENSZ és az EU statisztikai hivatalai is alátámasztottak.
Neked ajánljuk
Gyerekek a vadonban – Dánia erdei óvodái (felirattal) Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam